Vaterázó magyarok

2010. május 18. 11:49

Rányomult az APEH a kinőtt babaruhák, a használt elemlámpák és régi aranyórák netes csereberélőire. A tárgyak adásvétele ugyanis ingóértékesítésnek minősül.

2010. május 18. 11:49
Ambrus Balázs

A napokban az APEH nyilatkozattételre szólított fel több tucat vaterázót, ugyan mondanák meg, mennyi jutalékot fizettek a Vatera.hu Kft.-nek. Ebből az adatból egyszerűen összerakható, mekkora értékben adott el az illető.

Csak ki ne szúrja az adóhatóság, hogy már egy éve fent van a hálón az autós gyerekülésem és a nagyitól örökölt ónémet székgarnitúra. Ha majd sikerül megszabadulni tőle (úgysem sikerül), a vételár 25%-a után kell 25%-os adót fizetnem. Ha a kikiáltási áron elmegy minden, 62 forinttal gazdagítom az államkasszát.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szűcs Laci
2010. május 20. 07:43
Nem a nagypapa használt bakancsát eladni szándékozók szúrják (nem csak) az APEH szemét. A Vatera pont olyan, mint a 80-as évek Ecseri úti piaca ( Tangó) - több az új cucc, mint a használt. Nézzétek már meg pl. a mobiltelefonos hirdetések zömét: Új, többnyire kínai telefonokat árulnak - és adnak el tényleg ezerszám - néhány kivétellel a következő módon: a vevő kiválasztja a készüléket és elutalja a pénzt az eladó folytonosan változó bankszámláinak egyikére. Az eladó kiutalja a telefon dolláros ellenértékét a kínai félnek - ( átlagárral számítva kb. 100 - 140 USD) és egyúttal megírja a kínainak a vevő személyes adatait ( cím, név, esetleg telefon). A kínai egy valótlan tartalmú számla kíséretében ( pl. 20 USD - hogy a vámolási határérték alatt maradjon) elküldi a telefont a vevő részére. Ebben a folyamatban a következő cselekmények valósultak meg: Jogosulatlan kereskedés - telephely, vállalkozói igazolvány, stb. nélkül üzletszerűen és folytatólagosan kereskednek olyan fogyasztási cikkekkel, melyek többségükben még forgalomba hozatali engedéllyel sem rendelkeznek Európában. Természetesen így adófizetést lehet elkerülni Vámbűntett - valótlan tartalmú kereskedelmi számlával történő behozatal Jogviszony átruházása az érintett fél beleegyezése nélkül ( a Vaterán csak annyit közölnek, hogy az árucikket közvetlenül a gyártól fogják megkapni, arról nem esik szó, hogy időközben a vevő személyi adataival a Vám és Pénzügyőrség lefolytat egy vámvizsgálatot, mely fizetési kötelezettség megállapítása nélkül zárul, mivel a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az áruérték nem éri el a vámköteles összeghatárt) Jogosulatlan és szabálytalan adatkezelés - a fentiek alapján Számlaadási kötelezettség elmulasztása - ez nyilvánvaló ************************ Ez nem csak mobiltelefonnal van így. Ezzel elég hendikeppes versenyezni annak, aki nyit egy üzletet és fizet adókat, járulékokat, esetleg vámot, ÁFA-t. És ne piti üzletelgetőkre gondoljatok, hanem kőkemény nepperekre, akik a vaterás regisztrációt is rendre változtatgatják.
orion
2010. május 19. 20:36
+ bár én nagyon nem értek egyet az ilyen jellegű adókkal, hiszen egy egyszer már megvásárolt cuccot adunk tovább, általában kevesebbért, mint amennyiért vettük, tehát a veszteséget adóztatják meg-ha meg véletlenül tényleg a nagyapó aranyórája a tét, azt megadóztatják az örökösödési eljárás alatt. Ha se ez, se az, de eltelt egy csomó idő, és véletlenül többet kapsz, mint amennyiért vetted-hát ott meg nem ártana a pénzromlást is beszámolni. Szóval előre a 10millió közgazdász-könyvelő-adószakértő országáért! Röhej...
orion
2010. május 19. 19:57
Azért ez ebben a formában nem teljesen igaz.. Ha az eladott ingóság beszerzési és eladási ára közötti különbség nem több, mint 200000/év, nincs adókötelezettség.ha nem tudod, mennyiért vetted, amit elvaterázol(vagy bárhol elpasszolod), az eladási ár 25%-a számít jövedelemnek, ebből következik, hogy évente 800000-ért nyugodtan vaterázhatsz. ha túlléped, mindet be kell vallanod, de adót csak a 200000 fölötti részre kell fizetned, 25%-ot.pl 1millánál 250ezer a jövedelmed, 50 lesz adóköteles, az adó 12500. Nem olyan vészes, csak normális nyelven nincs leírva:)
RAMBO
2010. május 19. 12:08
Engem érdekelne az ónémet ülőgarnitúra, mert van hozzá egy díványom a dédapámtól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!