Egy százalékos növekedést jósol a GKI

2010. május 31. 09:15

A KSH és az Európai Bizottság számításai alapján növekedést jósol a 2010-es évre a Gazdaságkutató Zrt. Csökkenni fog a munkanélküliség, a görög válság kedvezni fog az exportnak, az infláció 3-3,5 százalékra csökkenhet.

2010. május 31. 09:15

Májuban az Európai Bizottság 1 százalékos prognosztizálta az EU 2010-es gazdasági növekedését, Magyarország 0,5 százalékos recesszióját stagnálásra módosította. A KSH a tavalyi utolsó negyedév és a harmadik negyedév között növekedést mért, amely az idei első negyedévben újabb bővülés követett. A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank felmérése ennek alapján 1 százalékra teszi a várható gazdasági növekedést 2010-ben.

 
A görög válság, amely az exportnak kedvez, várhatóan tovább bővíti a kormány mozgásterét, a parlament által elfogadott 3,8 százalékos államháztartási hiány nem fogja elérni az 5 százalékot - vélik az elemzők. Szezonális okokból javulni fog a csúcspontját már elért munkanélküliség, gyorsulhatnak az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések, az állami döntéshozatal viszont ideiglenesen lelassul. Áprilisban az EU-ban nálunk legmagasabb, 5,7 százalékos infláció az év első felében 5 százalék felett maradhat, az év végére már 3-3,5 százalék körülire zsugorodhat. Az euró éves átlagát 270 forintra teszik.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WonderCsabo
2010. május 31. 12:11
Mai hír: egész EUban csökkentek az energiaárak, kívéve nálunk. Az energiaárak nálunk a legmagasabbak. Csak egy példa.
drkovax
2010. május 31. 09:41
A GKI eddig mindig alulbecsülte a bajt. Most is azt teszi, csak más célból ...
drienovác
2010. május 31. 09:37
milyen kis optimisták, vajon a növekvő hiányból, a nagy állami vállalatok, a kórház- és iskolafinanszírozáshoz működtetéséhez az állam által szükségesen befizetendő elképesztő összegek mellett hogyan bírták ezt levezetni? ezek olyan kötelezettségek, amelyeket ha tetszik, ha nem, a működőképesség megőrzése miatt az államnak ki kell adnia - és amely összegek a kölségvetésben tudvalevőleg nem szerepelnek! vagy ez csak a politikai harc következő fejezetének előkészítése, ahol majd lehet azzal támadni, hogy a gaz zorbánkormány dilettáns intézkedései agyonvágták a növekedést?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!