A múltat végképp eltörölni: lebontanák Kádár villáját!

2009. július 27. 08:35

Az ajtó megdagadt, alig lehet már kinyitni. Ha pedig valaki mégis bejut, orrfacsaró bűz fogadja a bútorokon ujjnyi vastagon álló sárgás penész miatt.

2009. július 27. 08:35
Tapéta szinte sehol sincs a falakon, hosszú csíkokban, szerpentinként borul a földre.  A parkettára már csak nyomokban emlékeztető padlón áll a víz, az álmennyezet több helyen lóg, vagy már le is esett. A tető ugyanis évek óta beázik. Legrosszabb állapotban az egykoron luxusfürdőszobának számító, egy nagyobb szobának is beillő helyiség van. A romok alatt még felismerhető a bidé, a fürdőkád és a zuhanyozó, bemenni csak saját felelősségre lehet. Aliga II. 4-es villájában, az egykori Kádárüdülőben ilyenek az állapotok. A kaput, ahol egykor géppisztolyos őrök álltak, még most is vasrács őrzi. Belépni szigorúan tilos. 2006-ig ez a terület a Club Aliga Zrt. tulajdonában volt, és szerepelt az árlistán, ki is lehetett venni. De már akkor annyira rossz állapotban volt, hogy vendégeket igazából nem tudott fogadni.

A magyar állam egy évvel később adta el a 47 hektáros telek egy részét egy magánbefektetőnek – mondta Németh Balázs ügyvezető igazgató. Az új befektető pedig új tervekkel érkezett: a Központi Bizottság épülete és az elnöki villa kivételével az összes épületet lebontanák, tehát az egykori pártfőtitkár Kádár János (+77) Bauhaus stílusú villáját is. Helyére 100 milliárdos befektetésből parkot és új szállodákat építenének. Az aligai üdülőtelep 1948-ban került párttulajdonba. A területet két részre osztották: Aliga I-en a pártalkalmazottak, Aliga II-n pedig a pártvezérek üdültek. Kádár Jánosnak külön szigetet is építettek, ahol zavartalanul horgászhatott. Az elmesélések szerint villáját puritán stílusban rendeztette be. Ennek ellenére mégis ez volt a kor egyik legjobban felszerelt üdülője légkondicionálóval, külön dolgozószobával, óriási terasszal, grillsütővel.

Lebontják Kádár villáját (Blikk)

Fotó: Gy. Balázs Béla 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!