Genderújbeszél

2023. augusztus 24. 10:52

Ma már a mindennapokban találkozhatunk a nyugati nyelvújítás hatásaival – szerencse, hogy ősidők óta gendersemleges magyar nyelvünkbe nem tudnak belekötni.

2023. augusztus 24. 10:52
Taped,Megaphone,On,Dark,Table.,Censorship,Concept
Rumi Tamás

Ha a gondolat meg tudja rontani a nyelvet, a nyelv is meg tudja rontani a gondolatot – tartotta George Orwell, akinek talán az egész világon a legjobb érzéke volt a nyelv hatalmi funkciójának megértéséhez. Nem kell azonban Orwellnek lenni ahhoz, hogy felismerjük: a nyelv minden történelmi korban kiváló eszköze volt a gondolatok központi be­folyásolásának (azaz a propagandának), gondoljunk csak a Római Birodalom kifinomult politikai nyelvezetére vagy az ellenségnek bélyegzettek minden nyelvi emlékét is eltörlő damnatio memoriae szintén római gyakorlatára. Később a bolsevikok és náci rokonaik egymástól függetlenül ugyan, de kísértetiesen hasonló módszereket használva fejlesztették mesteri fokra a nyelvi hadviselést, új szavakat, visszatérő nyelvi fordulatokat és kifejezéseket alkotva, melyekből sokat a magyar nyelvre is igyekeztek inkább kevesebb, mint több sikerrel ráerőszakolni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 25. 15:10
Ez a cikk a Szeretetminisztériumban íródott? Vagy Tóni, Árpi meséltek, hogyan kell új szavak, mint a migráncs és a kender orrvérzésig való sulykolásával állandó rettegésben tartani a birkákat? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!