A rejtelmes sziget és a Homo sapiens jövője

2023. augusztus 24. 10:52

Jared Diamond evolúcióbiológus, földrajztudós, nyelvész és történész szerint létezik egy aprócska csendes-óceáni sziget, amelynek története intelem a modern embernek. Miért?

2023. augusztus 24. 10:52
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Jared Diamond – bár eredeti szakmáját tekintve evolúcióbiológus – a nyugati történetírás talán legnagyobb élő alakja. A nyilvánosságtól immár visszavonult szerző alapműveként a Háborúk, járványok, technikákat (Guns, Germs and Steel) szokás emlegetni – joggal, hiszen e monumentális kötettel szerzőnk képes volt átfogó magyarázatot adni a nemzetek felemelkedésének és hanyatlásának sajátos logikájára. Diamond azonban írt egy másik, rendkívüli jelentőségű alapművet is, az Összeomlást (Collapse), amelynek tárgyszerű leírása a bolygó egyik legfurcsább helye, a Húsvét-­sziget történetéről annyira kerek, hogy nemrég önálló könyvként is megjelent.

Ez az apró, csendes-óceáni földdarab különös kőszobraival látszólag semmilyen érdemleges szerepet nem játszik a Homo sapiens sorsának alakulásában. Diamond szerint azonban nem létezik a Húsvét-szigetnél sokatmondóbb példázata annak, hogyan taszítják magukat – az előrelátás hiányában – szükségszerű pusztulásba egykor virágzó civilizációk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 20. 10:01
Jó meglátás, a vezetők napi hatalmi érdeke elpusztítja a közösség jövőjét és a hatalmaskodókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!