Ki kell mondani, hogy a búza az élet... A búza, a gabona nem lehet a háború eszköze! – Nagy István a Mandinernek

2023. augusztus 03. 10:27

Az agrárminiszterrel az élelmiszerár-emelkedésről, a vízhelyzetről és az agrárszektorban szükséges generációváltásról is beszélgettünk.

2023. augusztus 03. 10:27
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Milyen mérleget lehet vonni az ország idei gabonaterméséről? 
Felemás érzések uralkodnak bennem. Nehéz helyzetből indultunk: a tavalyi, történelmi méretű aszály után jó reményekkel kecsegtetett a tavasz. Az idei esztendő nagyságrendekkel jobb, de mégis elmarad a várakozásoktól. Persze minden viszonyítás kérdése, hiszen a 2021-es rekordévhez viszonyítunk.

Olyan tömegárut, amelynek árát a világpiac határozza meg, nem érdemes alacsony hatékonyságú termelésben előállítani”

Fussunk végig a számokon…
Az őszi árpa aratása befejeződött: az országos termésátlag 5,5 tonna lett hektáronként. Jobbnak ígérkezett, de ez is kiváló eredmény. A búza betakarítása folyamatban van, 5,6 tonnás termésátlag várható, és a vártnál alacsonyabb a szemtelítettség, a hektolitersúly. Tavaly szinte megégett a talaj, ami hatással volt a termékenységre, a talajban élő mikrobák életére, és ez meglátszik az idei eredményeken is. A tavaszi árpa 60 százalékát már betakarították, 4,4 tonnás termésátlag mutatkozik. Büszkélkedhetünk, hiszen így a folyékony kenyerünk alapanyaga is meglesz. Főleg, hogy a hazai sörfőzdék is egyre fontosabbnak tartják, hogy magyar árpából készüljön a sör. A tritikálé egyharmadát learatták, a termésátlag 4,6 tonna hektáronként, a rozs negyedénél tartunk, 3,6 tonna termett hektáronként. A zab aratása is megkezdődött, egyelőre 2,9 tonnás átlaghozam mutatkozik, az őszi repce betakarítása pedig a végéhez közeledik 3,1 tonnás hektáronkénti hozammal. A borsó több mint hetven százalékát szintén betakarították, 2,4 tonnás terméshozamokkal. Panaszra nincs okunk, jó erős átlagos termés mutatkozik. A világpiaci helyzet viszont igencsak aggasztó, hiszen az ukrán gabonaválság Európa belső piacain olyan változásokat idézett elő, amelyek a terményárak mélyrepülését eredményezik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 08. 15:00
Az előző folytatása: A tanyát és a katonaság alóli felmentést (mivel öt gyereke volt) a Horthy rendszertől kapta. Az oroszoktól meg egy ágyú lövedéket és két bombát a tanyára. Mindhárom csak méterekkel ment a cél mellé. A hős felszabadítók a négy lányból egyet sem találtak meg, az egyéves fiút viszont mindennel kényeztették, nagyanyámat nem molesztálták. Aztán klerikális ellenség lett nagyapám a presbitersége miatt de mivel a gépállomáson jó munkát végzett, nem lett bántódása. Aki ezeket a dolgokat (a valóságot) nem ismeri, az a hitközségben tartson beszédeket a többi "belpesti értelmiségnek", ne nekem!
Osztap_Bender
2023. augusztus 08. 13:38
Ha nagyapám még élne, aki Deressel, a lóval szántotta fel e megmaradt földjét amíg el nem vették (a lovat is, a földet is), aztán kaszával (nem tudom, tudod-e mi az), szecskavágóval vágták ketten a kukorica és napraforgó szárat nagyanyámmal az állatoknak, soha nem gondolta, hogy ide jutunk. A zsidók akkor is gazdagodtak, ha árvíz volt. És persze akkor is, ha aszály. Mindannyian rajtuk, mint most is a híres "nemzeti kormány".
altercat1
2023. augusztus 08. 10:16
1969, szegedi csillag. Zárkatársam egy fiatal paraszt. Bekerült egy gyorsbaszó (nemi erőszakoló) hülyegyerek. Egy nap ez játszadozott a kenyérrel. Dobálta röhögve. A paraszt megverte.
bodrigyuri
2023. augusztus 08. 09:56
Ez a nagypista egy Márai-értelemben vett sunyi paraszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!