Világszenzáció a Capa-központban

2023. június 20. 20:35

Megnyílt a világ első állandó Robert Capa-életmű-kiállítása Budapesten, a Nagymező utcában.

2023. június 20. 20:35
null

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ nemzetközi kitekintésben is szenzációval felérő eseménnyel ünnepli névadója születésének száztizedik évfordulóját. Az intézmény újonnan átadott, korszerű, multifunkcionális kiállítótereiben – amelyeket az egykori Tinódi, majd Tivoli mozi, később Budapesti Kamaraszínház helyiségeiből alakítottak ki – június 13-án megnyílt a világ első állandó Robert Capa-életmű-kiállítása, melynek kurátora Csizek Gabriella. A tárlat törzsanyagát az a kilencszázharminchét tételből álló Master’s Set III kollekció adja, amit a kilencvenes években a fotográfus öccse, Cornell Capa, valamint az életmű monográfusa, Richard Whelan fotótörténész válogatott a mintegy hetvenezer negatívot számláló hagyatékból; Budapesten kívül csak New Yorkban és Tokióban őriznek azonos gyűjteményt. További pozitív kópiákat nem lehet készíteni a negatívokból, a meglévőket pedig Robert Capa szignóját idéző szárazbélyegző hitelesíti. Az 1932 és 1954 között készült felvételek kilencvenes évekbeli nagyításai – közülük százharminchét fénykép látható a kiállításon – a fotográfus munkásságának egészét reprezentálják. Emellett néhány különböző méretű, installációként működő monitoron további közel négyszáz fekete-fehér és színes felvétel tekinthető meg.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!