Régi egek Berlin felett

2023. június 28. 23:55

Részünkké vált ez a sokat látott, szétszakított, majd újraegyesített város.

2023. június 28. 23:55
null

Névai Gábor írása a Mandiner hetilapban

Tizenkilenc évesek voltunk, robogott velünk a berlini S-Bahn, amely néhol több emelet magasságban, kígyóként szelte keresztül-kasul az éppen csak újra egybenövő metropoliszt, bámultunk ki az ablakon, a walkmanünkben bömbölt az Achtung Baby a U2-tól, és azt hittük, hogy örökké fogunk élni.

Berlin a kilencvenes évek első felében nemzedékünk lázadóbb részének maga volt a Kánaán. A friss irodalmi utalásokkal agyontűzdelt, érzékeny és érzéki modernitás városa, Európa még éppen hihető és tartalmas, szárnyaló mixe, valami szuper jól működő több mint város: ide vágytunk és jöttünk magunkba szívni azt, amit kicsit a jövőnek gondoltunk. De ennél fontosabb, hogy itt mindig nagyon jól éreztük magunkat. Nem valami kósza divatból: ennek előzménye volt. Mi még láttuk a berlini falat, amikor 1988-ban, alig tizenhárom esztendősen egy héten át naponta szembesültünk a kommunizmus és a kapitalizmus sűrítményével: reggel Kelet-Berlin, napközben Nyugat-Berlin, este megint kelet. Át a lezárt földalatti-állomásokon, két világ határán cikázva. Életre szóló, döbbenetes élmény volt az ellentétes világrendszerek óriási különbségeit ennyire brutálisan, egyszerre látni. Ott az NDK és fő alkotóeleme, a berlini fal láttán értettük meg igazán, hogy a szocializmus mennyire végzetesen működésképtelen, beteg rendszer.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. július 08. 11:36
Berlin ÉLMÉNY volt, de nemcsak a 90'-es évek magyar fiataljai számára, de a 60'-as évek végefelé arra kóborlók számár is. Jómagam pl. 1967-ben vagy '68-ban ELKÉPEDTEM AZON. HOGY A MÉG JÓCSKÁN ROMOS-HÁBORÚSAN-ROMOS EVANGÉLIKUS BERLINI DÓM ELŐTT A SPRRE-HIDON MEGÁLLT EGY AMCSI SZUPER AUTÓ--TALÁN BUICK. KISZÁLT BELŐLE EGY AMERIKAI EZREDES--AKI Nyugat-Berlinből jött át áés bement a romos katedrálisba istentiszeketre--ahol csak a fal mellett lehetett megállni körbe, mert belül a kupoláról,pergett a háborús törmelék.
pipa89
2023. július 05. 09:59
Jó volt olvasni a régi időkről, a különbségről és arról, hogy ez már nem ugyanaz. Nagyon nem ugyanaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!