Patikamérlegen

2023. június 28. 14:52

2023. június 28. 14:52
Lánczi András
Lánczi András

Azt szokták mondani, hogy ha hatékonyak akarunk lenni, akkor a gyógyszerösszetétel aranyszabályát kell alkalmazni. Ha túl sok a hatóanyag, akkor megöljük a beteget, ha túl kevés, akkor hatástalan lesz a gyógyszer. Szemrevaló antik patikamérlegeket lehet ma is vásárolni, vannak fából és fémből készült, hordozható és sokféle kiegészítővel ellátott darabok. Valamennyinek a legfőbb erénye, hogy pontos – nem úgy, mint a konyhai mérlegek, amelyek még akkor is jók, ha messze nem milligramm-­pontosságúak. Mi mindent mérünk ma már? Minden szónak súlya van, azaz nagyon meg kell fontolni, milyen szavakat használunk. Érdekes módon két terület van, ahol ha a megszólalónak nincs a fejében egy a szavak mérésére alkalmas, patikamérleg-­pontosságú eszköz, akkor könnyen elmaradhat a hatás, vagy épp ellenkező lesz.

Ilyenek a politikai beszédek és a humoristák előadásai. Nyilván minden más szöveg is szemlélhető a mondanivaló hatékonysága felől, de mind a politikai, mind a humoros beszéd hatékonyságának azonnalinak kell lennie, mert közönség előtt hangzanak el, fejből mondják, céljuk a lebilincselés, ezért rengeteg esetlegesség övezi ezeket a beszédeket. Leírva csak azok a politikai és humoros szövegek maradnak hatásosak, amelyek valódi, mély és lényeget kifejező gondolatokat tartalmaznak. Egy politikai beszéd csiszoltabb, leírt változatában míves lehet, de az élő beszédnél nincs hatékonyabb politikai fegyver. Egy humoros szöveg esetében ez már nem mondható el, mert egy szöveg hatásossága nemcsak a szó szerinti tartalmától, de az előadás módjától is függ. Vagyis a leírt humoros szöveg ritkán humoros. Egy leírt humoros előadás ezért műfajt is vált: irodalmivá kell nemesülnie. Akárhogy is, patikamérlegre kell tenni minden szót és mondatot, nehogy meghaljon a beteg.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. július 03. 15:59
A humor és az irónia célpontja lehet az aktuális kormányzó hatalom, és abban valóban van némi becsülendő, ha valaki iróniát enged meg magának a valódi hatalommal szemben. Más a helyzet akkor, ha ezzel semmit nem kockáztat, mert nem a kormányzó hatalomtól függ az egzisztenciája, a szereplési lehetőségei, és a javadalmazása. Megint más a helyzet, ha valaki egyszerűen csak politikailag elfogult, és deklaráltan egy oldalra gúnyolódik ha kormányon, ha ellenzékben. Ez ugyan inkább propaganda, mint szellemesség, de legalább konzisztens. A legocsmányabb az a humorpropaganda, amelyik magát függetlennek és objektívnek álcázza, és fennen hirdeti, hogy csak ellenzéki humor létezik, amíg kormányváltást követően ki nem derül, hogy az ellenzék gyalázása is megy neki, ha éppen az ő csapata van hatalmon.
gumicsizmás parasztlány
2023. július 02. 16:18
Borzasztó volt végigolvasni a kommentszekciót. Képtelenek vagyunk normális hangnemben beszélni egymással. Ez az ország teljesen menthetetlen.
Borossy
2023. július 02. 13:40
Ki ez a srác?
koronaszepe
2023. július 02. 13:07
Micsoda kisebbségi komplexus munkál Szerzőnkben, a nemzetközi hírű korrupciókutatóban? Hofi egyébként humoros volt, amikor Kádár parodizálta, ahogy a maiak is azok - már aki - amikor Orbánt figurázzák ki. A közönség majd eldönti, legfeljebb szerzőnknek ez nem tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!