Mikrobák és migráció

2023. május 17. 16:36

A vírusok és a baktériumok a történelem valódi urai. A mikrobák emelték fel a Homo sapienst, hozták el Róma bukását vagy éppen a kapitalista munkaszervezés elterjedését. A koronavírus-járvány eltörpül a civilizációtörténet nagy pandémiáihoz képest, amelyek szinte mindig a migrációval állnak összefüggésben.

2023. május 17. 16:36
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Nem igényel vakmerőséget azt feltételezni, hogy a koronavírus-járvány vége­láthatatlan hullámai után a bolygó minden társadalma unja már a fertőzések terjedésével összefüggő híreket. A világ eseményei – mindenekelőtt az Ukrajnában zajló háború és a kínai–­amerikai feszültség – mára ki is szorították a mikrobákat a címlapokról. Mindez mégsem lehet elég ok arra, hogy ne tartsuk napirenden a vírusok történelemformáló jelentőségét. Jó apropó ehhez Jonathan Kennedy, a Queen Mary University of London professzorának új és hiánypótló kötete.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!