Újabb vívóbravúr Budapesten

2023. március 15. 21:02

Hatalmas sportdiplomáciai siker volt, hogy Budapest egy évtizeddel ezelőtt elnyerte a párbajtőr-Grand Prix éves rendezésének lehetőségét. A tavalyi bravúr magyar színekben ezúttal megismétlődött: Kun Anna vívónk ezüstérmet szerzett.

2023. március 15. 21:02
null

Balázs Boldizsár írása a Mandiner hetilapban

Ha csak Magyarországon lenne a legnépszerűbb vívófegyvernem a párbajtőr mind a nézettséget, mind az indulószámokat nézve a gyerekektől a veteránokig, azt könnyedén megértenénk. A kardozó Szilágyi Áron túl nagy fölénnyel nyeri az olimpiai döntőket ahhoz, hogy maradjon izgalom a nézőnek. A párbajtőröző Imre Géza riói lélektépő drámáját viszont aki látta, sosem feledi. Azonban szerte a világon a párbajtőr a legnépesebb fegyvernem. Ez sokadszor derült ki Grand Prix március második hétvégéjén rendezett magyarországi fordulójában: több mint hatszáz nevezőt regisztráltak, ami világrekord.

Hogy mi az egyetemes ok? (Nem mintha Imre Géza riói drámája ne lenne egyetemes sportkulturális kincs.) A párbajtőrvívás szabályainak letisztult egyszerűsége. Szúrd meg az ellenfelet, mielőtt ő megszúrna téged. Nincsenek kikötések, hogy hol, nincsenek előírások, hogy melyik akció érvényes. Emiatt nem szükséges nagy vívómúlt egy országban – amely megtanítja a kard-, illetve tőrszabályok finom, konszenzuális értelmezésére a vívókat – ahhoz, hogy érdemi sikereket érjen el párbajtőrben. Ha egy gyerek gyors reflexszel, pontos térérzékkel, sima idegrendszerrel és jó stratégiaszimattal születik bárhol a földön, világklasszis párbajtőröző lehet belőle. Bizonyítékként álljon itt mondjuk Rubén Limardo neve: ő London olimpiai bajnoka és a tavalyi budapesti GP férfiversenyének lenyűgöző győztese. Venezuelai. Vagy nézzük a legutóbbi olimpiát, ahol a párbajtőraranyak fele Ázsiába került: női egyéniben kínai bajnokot avattak, férficsapatban Japán nyert. Azóta a női világranglista első három helyezettje ázsiai.

Fotó: MTI/Illyés TIbor
Fotó: MTI/Illyés TIbor
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!