A nők az utóbbi évtized nyertesei

2023. március 08. 16:11

Soha nem dolgozott még ennyi nő hazánkban. A magyar munkaerőpiac 2022-ben történelmi csúcsokat döntött, a foglalkoztatottak számának növekedése pedig nagyobb részben a női munkavállalóktól jött. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően emelkedett a gyerekvállalás mellett dolgozó nők száma is.

2023. március 08. 16:11
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska

A magyarországi munkaerőpiac 2022-ben újabb csúcsokat döntött: éves átlagban majdnem 4,7 millióan dolgoztak, a női foglalkoztatottak száma meg­haladta a 2,2 milliót. A nők létszámának növekedése adta a tavalyi 61 ezer fős bővülés kétharmadát, 41 ezer főt. Éves átlagban 176 ezer fő volt munkanélküli, közülük 80 ezer nő. A járvány kitörése óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma, 19 ezerrel kisebb, mint 2021-ben. 16 ezer fővel javult a nők mutatója, 3 ezerrel a férfiaké.

A foglalkoztatás teljes bővüléséből 60 ezer főnyi volument a belföldi elsődleges munkaerőpiac növekedése eredményezett. Nem a külföldön dolgozók létszámának emelkedése okozta a javulást – ahogy ezt számos elemzés tévesen hangsúlyozta –, hiszen amennyivel növekedett a külföldön dolgozók száma, annyival csökkent a közfoglalkoztatottaké, s e két terület kompenzálta egymást. Az eredmények a magyar gazdaság fejlődéséből fakadtak tavaly is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!