Somkuti: Közel hasonló technológiai szint esetén a csatamezőn nem az számít, kinek van modernebb fegyvere

2023. január 30. 06:11

Az orosz–ukrán háború egyértelműen megmutatta, hogy észrevétlenül lezajlott egy újabb hadügyi forradalom, de leginkább ellenforradalom.

2023. január 30. 06:11
null

Somkuti Bálint írása a Mandiner hetilapban


***

Van egy vitatott fogalom a hadtudományban, a hadügyi forradalmaké. Az angolul revolution in military affairs néven emlegetett jelenség a támogatói szerint akkor következik be, amikor több tényező együttállásaként ugrásszerű fejlődés megy végbe a hadviselésben.

Az általam is képviselt nézet szerint az újkor első ilyen forradalma a 16–17. században következett be Európában. Ezt a jelentős előrelépést az állandó és állami szolgálatban álló hadseregek, a hadelmélet Vegetius óta első érdemi megjelenése, illetve a megbízható tűzfegyverek elterjedése ösztönözte; az ennek nyomán kialakuló katonai fölény tette lehetővé, hogy az európai hatalmak gyarmatosítsák a világot. Ennek az újkori hadügyi forradalomnak volt a következménye, hogy a megfelelően kiképzett, fegyelmezett és jól vezetett angol, francia, spanyol seregek könnyedén legyőzzék a sokszor létszámuk többszörösét is kitevő ellenfeleiket, annak ellenére is, hogy a másik oldalon szintén európai fegyverek, sőt európai kiképzők is szolgáltak. Kitűnő példa erre a Rákóczi-szabadságharc. A törökök irreguláris harcmodorához szokott kurucokból a fejedelem és a francia kiképzők minden erőfeszítése ellenére sem sikerült olyan hadsereget, egész pontosan olyan gyalogságot létrehozni, amely felvette volna a versenyt a Habsburgok harcedzett ezredeivel.

Az európai mintára létrehozott hadseregek rendkívül hatékonynak bizonyultak, és a 20. század végére az egész földön elterjedtek, egy mondás szerint Pattonnak vagy Rommelnek sem okozna nehézséget egy mai sereget elvezetni. Napjainkra azonban az 1940-es években, majd a 20. század második felében végbemenő hadügyi forradalmaknak meglettek a súlyos következményei. A hidegháború végével megszűnt az egzisztenciális fenyegetés, és a nyugati világ politikai­-katonai vezetése egyre inkább a gyors harctéri győzelemre kezdett koncentrálni, amely, mint azt a közelben zajló háború is mutatja, nem mindig könnyen elérhető. A technológiai fölény elfeledtette a lakosság mozgósításának, a megfelelő eszköztartalék képzésének és a háború esetén is működtethető hadi­ipari kapacitások fenntartásának imperatívuszát. E szempontokra az ukrajnai háború tapasztalatai egy kétkezes bontókalapács finomságával mutattak rá.

Egyetlen fegyveres erő sem tud felkészült és motivált katonák, valamint megfelelő ipari háttér nélkül működni. Mert még egy modern háborúban is az nyer, aki jobban felkészült, és jobban akarja a győzelmet. És itt tűnnek fel igazán napjaink nyugati hadviselésének súlyos hiányosságai. Az intenzív, de térben és időben korlátozott összecsapásokban a technológiai fölény képes bármekkora számszerű hátrány kiegyenlítésére, de egy közel hasonló technológiai szinten álló ellenfelet nem lehet a hátország hagyományos eszközökkel végzett bombázásával térdre kényszeríteni. Egyrészt az atomfegyverek miatt, másrészt azért, mert a termelőkapacitások nagy része már nem a nyugati államok területén található. Az emberi tényezőről nem is beszélve. Jól mutatja a nyugati világ szellemi demilitarizáltságának súlyos veszélyét, hogy még a katonai önvédelem képessége is megkérdőjeleződött, amikor a háború eszkalációjának esélyére leszerelési hullám indult meg a Bundeswehrben.

Az orosz–ukrán háború egyértelműen megmutatta, hogy észrevétlenül lezajlott egy újabb hadügyi forradalom, de leginkább ellenforradalom. Közel hasonló technológiai szint esetén a csatamezőn nem az számít, hogy ki rendelkezik valamivel modernebb fegyverrel, hogy kinek van 2,7 vagy éppen 16 nano­méteres technológiával készült csip a drónjában. Az számít, hogy kinek van ott drónja, önjáró lövege, gyalogsága és harckocsija. Illetve az, hogy ki tudja ezeket gyorsabban pótolni. Érdekes, ugyanerre jutott egy tengerésztiszt is az amerikai haditengerészet lapjában: történelmi tapasztalatok szerint a nagyobb létszámú haditengerészetek nyerik meg a tengereken vívott háborúkat. Még nem késő visszafordulni, de ehhez sok területen kellene változtatnia a Nyugatnak. Vajon képes rá?

A szerző hadtörténész, biztonságpolitikai szakértő.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: VIRGINIE NGUYEN HOANG / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2023. január 30. 12:37
Mondjuk ez mindig is így volt: a jobb fegyverzetű simán megnyerte a háborút. Pl. a spanyolok simán kinyírták az indiánokat a páncéljaikban, Irakban az amik lekaptak minden légelhárítórendszert, aztán meg a levegőből ők voltak az urak. Oszt ha meg egy szinten vannak, akkor meg a tömeg számít. Hát ez azért nem olyan nagy felismerés, bár attól még igaz.
voltospultos
2023. január 30. 10:27
:):) Az ellenség meg úgy harcol, ahogy Clausewitz tanította.
lazio154
2023. január 30. 09:55
A fegyverek minősége, fejlettsége már az ókortól döntő volt a csaták végkimenetelében. Ha nem így lenne, még mindig a fakardok döntenének! Mint régen, ma is a lőfegyverek hatásos tűztávolsága, pontossága, robbanóereje dönt. Hiába van valakinek hasonló technológiájú fegyvere, ha az 5 km ig pontos, az ellenfeléé pedig 6 km ig. A jobb fegyverzetű csak nagy áldozatok árán közelithető meg a csatatéren. Kis technológiai különbségek is nagy áldozatot követelnek a gyengébbtől a győzelemhez. Bár igaz az önfeláldozás elvárásának nagy hagyománya van az orosz hadseregben!
Gordon.
2023. január 30. 09:12
Ebből az elmefuttatásból alig-alig jön le valami. Annak a megállapítása, hogy az európai országok - főleg a nyugatiak - nem készültek háborúra, nem mond semmilyen új dolgot. Nem volt nagyobb volumenű haderőfejlesztés, nem volt hadi eszközök tömegtermelése, nem volt erőltetett hadi termelési kapacitás növelés. Béke volt és az életszínvonal növelésre és pénzkeresésre (ez utóbbi téma megér egy misét) koncentráltak. Oroszország nem, és ennek a negligálása hiba volt. De ahogy most kiderül, Oroszország sem készült fel megfelelően a saját háborús elképzeléseinek a végrehajtására. Ez most történik, ahogy a Nyugat esetében is. Bár ne kellene ilyesmivel foglalkozni és ilyesmire fordítani az országok gazdasági lehetőségeit! Kész elmebaj!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!