Voltak idők, amikor a vízre épített város és a Magyar Királyság tényező volt Európában

2022. december 04. 08:52

Magyarország nagyságának véget vetettek a törökök, Velence államiságát 225 éve megszüntette Napóleon.

2022. december 04. 08:52
null
Jásdi István
Jásdi István

Írta: Jásdi István üzletember, csopaki borász

 

Ötvenévenként egyszer nem spórolunk. Így hetvenen túl – úgy számítjuk – amúgy is kitartanak a ruháink, bútoraink, eszközeink. ú

Velencébe valahogyan úgy kéne utazni, mint a régi angol filmeken

– hálókocsival.

Párás hajnalban átvonatozni az ébredező északolasz hegyi falvakon, és reggel megérkezni a Canal Grande partjára… Aztán kiderült, hogy hálókocsi se Budapestről, se Bécsből nem közlekedik már Velencébe. Hatszemélyes couchette-tel pedig kevésbé romantikus a tizennégy-tizenöt órás út. Marad akkor a hatórányi autózás Szlovénia felé, autópályán a szántódi komptól a Piazzale Roma emeletes parkolóházáig. Azt is erősen elhatározzuk, hogy minden vacsora után leülünk a Szent Márk téri Florian teraszán, és prosecco mellett szalonzenét hallgatunk, mint kétszáz éve minden idelátogató Lord Byrontól George Sandig és Alfred de Musset-ig. Legalábbis így írja Szigethy Gábor Utazás Velencében című útikönyvklasszikusában.

Szikrázó napsütésben érkezünk. Amikor a szállodából kilépünk a szűk utca forgatagába,

Talán a szokottnál is csillogóbb a vénasszonyok nyarának fényeiben. Tömeg hullámzik az Acca­demiához vezető utcákon, a csatornák felett ívelő hidakon. Hangos amerikaiak, kíváncsi távol-keletiek töltik meg a kávézók és éttermek teraszait, sorok várakoznak a gondolákra. Európaiból kevesebb van – valószínűleg a fűtésre spórolnak.

Persze csak a turisták kedvenc útvonalairól kell letérni, hogy ötven méterrel arrébb csöndre és békére találjunk. A Calle larga de l’Ascensionon megtaláljuk Garibaldi alezredesének, Winkler Lajosnak a Kossuth-szakállas portréjával ékes emléktábláját. A Rialto mögötti Szent Szilveszter-templom falán a Dalmát Történelmi Társaság állított 2013-ban táblát, amelyik arra emlékeztet, hogy a Magyar Királyság 1409-ben itt írta alá a Záráról és Dalmáciáról Velence javára lemondó szerződést.

Voltak idők, amikor a vízre épített város és a Magyar Királyság tényező volt Európában.

Másnap gondolába szállunk a Hotel Bauer előtti állomáson. Gondolierénk bravúrosan manőverez a keskeny csatornán mindkét irányban sűrű forgalomban. Mesél Velence Attila támadása utáni alapításáról, a város 425 hídjáról és szigetei­ről. Muranói lakosként mindent tud a város történelméről és titkairól.

Aztán én mesélek neki Szent István királyunk unokaöccséről, a dózsefi Orseolo Péterről, második királyunkról. Imponál neki a számára új 11. századi történet – a velencei magyar királyé. Ezek az ismeretek közös múltunkról nem sok embert érdekelhetnek ma a városban. Rajtunk kívül valószínűleg senkit.

Magyarország nagyságának véget vetettek a törökök, Velence államiságát 225 éve megszüntette Napóleon.

A város ma idegenforgalmi nagyüzemként működik, tökéletesen. Talán jobban, mint amikor régebben erre jártunk. Valószínűleg csak mi vesszük észre, hogy az amerikaiak étkezés közben sem veszik le a baseballsapkát, kólát isznak a tenger gyümölcseihez, és hangosak. Az indiai főpincér talán látja, hogy furcsálljuk, egy észrevétlen gesztussal jelzi, hogy hát igen… A dollár viszont rettentően erős.

Az évfordulónk estéjére jegyet váltunk a San Vidal-­templomban tartandó Vivaldi–Rossini–Respighi-koncertre. Élvezzük az előadást, és az sem zavar, hogy a baseball­sapkásokat hiába inti le a koncertmester, még a harmadik, negyedik műnél is beletapsolnak a tételek közötti szünetbe.

Az utolsó napon kihasználjuk a vaporettóbérletet, el­hajózunk Lido szigetére, és a párás délelőttön átsütő napfényben átsétálunk a túlparti, Adriára nyitott homokstrandra. A visszainduló vaporettó nyitott orr-részében elhelyezkedve a San Marco felé hajózva megcsodáljuk az aznapra szervezett vitorlásfelvonulást. A világ legszebb és legnagyobb vitorlás versenyhajói vonulnak fel San Giorgio Maggiore szigete és a San Marco között.

A több száz méter hosszú luxus-­óceánjárók kitiltása óta méltóbb programot találtak a lagúnára.

Próbáljuk örökre elraktározni az élményeket.

A hazaút rövid és eseménytelen. A tihanyi komppal átkelve az őszi fényben fürdő tavon jó hazaérkezni – Csopakra, a szőlődombok közé.

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. december 05. 16:55
Szamárság.
Kétes
2022. december 04. 19:55
Összességében klassz az írás! A baseball sapkás amcsikért kár volt. Persze! persze! Ismerjük őket...
Brandon the great Negro
2022. december 04. 14:50
Ha mi nem nyilazunk olyan jól hátrafele, ma nincs Velence.
Augustus1
2022. december 04. 11:17
Basszátok meg! Itt van egy lírai hangvételű, kedves, nosztalgikus írás, nem akárkitől, egy jó borásztól, és erre rögtön zorbánozni, egyáltalán napipolitizálni kell? Javaslom annak, akinek csak erre futja, menjen el egy kellemes borospincébe, üljön le, kóstolja végig a kínálatot, egyen közben egy kis szalonnát, kolbászt csípőspaprikával és kovászos kenyérrel, és gondoljon bele: valóban olyan fontos ez a zorbánozás, de akár gyurcsányozás? Az élet szép! Ja! Ha van rá mód, tudom ajánlani a pacalpörköltet is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!