Forrong a francia politika, Macron lendületet vesztett

2022. december 04. 08:20

Lendületét vesztette Emmanuel Macron kormányzása, miközben új elnököt kapott az ötven éve alapított Le Pen-párt. Európa hűvös őszén is forrong a francia közélet.

2022. december 04. 08:20
null

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban

 

Izgalmas időszakon megy keresztül a francia politika. Miután az Emmanuel Macront támogató pártok a júniusi nemzetgyűlési választáson csupán relatív többséget szereztek, az ukrajnai háború okozta gazdasági és energiaválság valósága pedig egyre élesebben bontakozik ki, finoman szólva lendületét látszik veszteni a kormányzás.

Macron október végén a France 2-nek adott interjújában igyekezett kijelölni elnöksége új irányait: beszélt a nyugdíjreformról, amelyet jövő nyárig szeretne nyélbe ütni, az elszabaduló energiaárakról és a kormányzat által hozott rezsivédelmi intézkedésekről; de néhány héttel azután, hogy egy illegálisan Franciaországban tartózkodó algériai nő brutális módon meggyilkolt egy tizenkét éves lányt, Lolát,

arra is ígéretet tett, hogy keményebben lépnek fel a bűnelkövető illegális migránsok ellen.

Elkerülhetetlen a feloszlatás?

A beszélgetés során Macron a pártpolitikai helyzetet is értékelte, élesen elítélve a Nemzetgyűlésben uralkodó cinizmust és káoszt, illetve azt, hogy a NUPES néven futó, a Jean-Luc Mélenchon-féle Engedetlen Franciaország (La France insoumise, LFI) uralta baloldali összefogás és a jobboldali Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN) szövetkezett a kormányzati munka ellehetetlenítésére, ezzel párhuzamosan pedig kifejezte együttműködési szándékát a mérsékelt jobbos Köztársaságiakkal és a centrista képviselőkkel.

„Macron, McKinsey” firka egy tavaszi választási plakáton: népszerűtlen az elnök technokrata előélete <br> Fotó: AFP / Joel Saget
„Macron, McKinsey” firka egy tavaszi választási plakáton: népszerűtlen az elnök technokrata előélete
Fotó: AFP / Joel Saget

 

A kormányzat bizonytalan helyzetét azonban jól jelzi, hogy

Macron az interjúban belengette a Nemzetgyűlés feloszlatásának és új nemzetgyűlési választás kiírásának a lehetőségét

– köztársasági elnökként joga van meglépni ezt.

Szeptember óta a francia politika felső szintjein egyre többet susmorognak arról, hogy Macron egyre inkább François Hollande politikai leépülésének jeleit mutatja, s hogy a törvényhozás alsóházának feloszlatása elkerülhetetlen, már csak az a kérdés, hogy mikor kerül rá sor. Maga az elnök egy, a kormánytöbbség vezetőivel a nyugdíjreformról folytatott beszélgetésen jelentette ki, a kormánnyal szembeni sikeres bizalmatlansági indítvány esetén ehhez az eszközhöz folyamodna, hogy véget vessen a „felfordulásnak”. Sajtó­beszámolók szerint Macron a chienlit (ágyba szarás) szóval jellemezte a helyzetet, éppen úgy, mint De Gaulle tábornok 1968-ban az elszabaduló diáklázongást.

Ha van pozitív precedens, ami az elnök szeme előtt lebeghet, az éppen ’68: miután De Gaulle feloszlatta a Nemzetgyűlést, a politikai-társadalmi válságtól megriadt franciák a választásokon kényelmes többséget szavaztak a kormányzó pártnak.

Volt azonban példa arra is, hogy a feloszlatás rosszul sült el: 1997-ben Jacques Chiracnak nemhogy nem sikerült új lendületet adnia a kormányzásának, de baloldali nemzetgyűlési többséget és Lionel Jospin miniszterelnököt kapta a nyakába.

Macronnak éppen egy esetleges kohabitáció áll a legkevésbé az érdekében.

November 6-án a Le Journal du Dimanche arról számolt be, hogy az elnök stábjában és pártjában már kész a protokoll a feloszlatásra és a kampányra, s az utóbbihoz szükséges forrásokat is előteremtették. Élisabeth Borne miniszterelnök is megpendítette a lehetőséget – közben viszont mind a kormányszóvivő, mind a fő kormánypárt szóvivője arról nyilatkozott, hogy a feloszlatást el kell kerülni, s a Politicónak több belső forrás is azt jelezte, hogy nem látják tényleges jelét nagy kampánykészültségnek.

A kérdés az, kinek kedvezne az új választás kiírása. Egy felmérés szerint leginkább a Nemzeti Tömörülésnek, a kormányerők aligha tudnák növelni a mandátumaik számát, az erőviszonyok nem változnának érdemlegesen. A feloszlatással való fenyegetőzés viszont alkalmas lehet arra, hogy együttműködésre kényszerítsék a Köztársaságiakat, akiknek a frakciója egy esetleges új választással tovább morzsolódhat.

A hírhedt 49-3

A macroni kormányzat korlátozott cselekvőképességének legfőbb bizonyítékát azonban nem a feloszlatásról szóló pletykák, hanem az alkotmány 49. cikke 3. paragrafusának (49-3) immár sorozatos életbe léptetése jelenti.

Nem nehéz a kormányzást megbénító, végeérhetetlen parlamenti vitáktól mélységesen irtózó De Gaulle tábornok keze nyomát észrevenni e paragrafusban, amelynek értelmében

a kormánynak lehetősége van úgy dönteni, hogy vállalja a felelősséget, és berekeszti egy törvényjavaslat vitáját, az pedig szavazás nélkül elfogadásra kerül.

Ha viszont a következő huszonnégy órában az ellenzék a képviselők minimum tizedének aláírásával bizalmatlansági indítványt nyújt be, s ezt megszavazza a Nemzetgyűlés, a törvényjavaslat megy a kukába, a kormány pedig megbukik.

Az immár „49-3 asszonynak” becézett Élisabeth Borne kabinetje az ősszel két hét alatt négyszer élt az eszközzel, hogy átküzdje a 2023-as költségvetés egyes részeit – tudva jól, hogy a menetrendszerűen érkező bizalmatlansági indítványok az ellenzék megosztottsága miatt kudarcra vannak ítélve.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

 

A NUPES és az RN természetesen a demokrácia lábbal tiprására panaszkodott, amiért Borne megkerülte a törvényhozást. A balos és a jobbos párt a 49-3 első alkalmazása után külön-külön bizalmatlansági indítványt nyújtott be. Az előre tudható volt, hogy a baloldali képviselők nem fogják megszavazni a Le Pen-féle „szélsőjobboldali” párt indítványát, az RN-ben viszont úgy döntöttek, ők beállnak a NUPES-féle indítvány mögé.

A Le Figaro arról írt, hogy ez több szempontból is ügyes politikai húzásnak bizonyult: Le Penék tanújelét adták pragmatizmusuknak, az ideológiai lövészárkokon átívelő együttműködési készségüknek, ha a kormányzattal szembeni fellépésről van szó. Ezzel egy­idejűleg – mint Philippe Olivier, Le Pen tanácsadója kijelentette – leleplezték a NUPES „szektásságát”, s ugyancsak lerántották a maszkot a kormányzat által sakkban tartott köztársaságiakról, akiknek a támogatása elengedhetetlen feltétele a kormány megbuktatásának.

Új pártelnök az RN élén

A Nemzeti Tömörülés háza táján is izgalmas fejlemények történtek. Marine Le Pen novemberben leköszönt a pártelnöki posztról, hogy a szervezet sok nyűggel járó operatív irányítását másnak átadva távlati céljaira koncentrálhasson.

Le Pen arra törekszik, hogy a pártpolitikai csatározások fölé emelkedve, a megfontolt, konstruktív ellenzékiség megtestesítőjeként

és elnyerje a Le Pen névtől ódzkodó választók bizalmát. Bár májusi kudarca után azt nyilatkozta, hogy csupán „rendkívüli körülmények” között vállalná a 2027-es megméretést, ma már nyíltan beszél arról, hogy öt év múlva ismét célba veszi az Élysée-palotát, a miniszterelnöki megbízatást pedig, ha esetleg úgy alakulnának a dolgok, nem vállalná.

Jordan Bardella Marine Le Pen mentori ölelésében pártelnökké választásakor <br> Fotó: AFP / Alain Jocard
Jordan Bardella Marine Le Pen mentori ölelésében pártelnökké választásakor
Fotó: AFP / Alain Jocard

Pártelnökség ide vagy oda, Marine Le Pen vezető szerepe az RN élén megkérdőjelezhetetlen. Nem számít, hogy idén már a harmadik elnökválasztását veszítette el, mikor a Nemzeti Tömörülés bekerült a fősodorba, s korábban elképzelhetetlen politikai térfoglalást hajtott végre: elég csak annyit felidézni, hogy a Nemzetgyűlésben a legutóbbi választás nyomán nyolcról nyolcvankilencre nőtt az RN-képviselők száma. Vegyük ehhez hozzá, hogy Marine Le Pennek a leszakadó országrészekben valóságos kultusza van, az utcán lépten-nyomon megállítják az emberek, hogy szelfizzenek vele – ezzel egyetlen másik ellenzéki vezető sem dicsekedhet. Ennek fényében nem meglepő, hogy a pártelnökségért elinduló két politikus a Le Pennek és ideológiai irányvonalának tett hűségesküvel kezdte meg a kampányát.

Nagy izgalmakat nem tartogatott a verseny: sejthető volt, hogy a győztes Jordan Bardella, Marine Le Pen alig huszonhét éves famulusa, kvázi fia lesz, akit 2017-ben az RN szóvivőjévé, két évvel később pedig a párt EP-listavezetőjévé és alelnökévé emelt, s aki tévéműsorok gyakori vendégeként, ügyes vitatkozóként a Nemzeti Tömörülés második számú arca. A politikai osztály egyöntetű véleménye szerint kimagaslóan tehetséges Bardellát tudatosan az utódjává nevelte ki Le Pen – s ha csodálkoznánk, hogy ebben az erősen dinasztikus pártban miként viheti majd a prímet egy, a Le Pen családon kívüli személy, véssük eszünkbe, hogy Bardella Le Pen egyik unokahúgával van párkapcsolatban. Hogy ne hiányozzon még némi szappanoperás elem a történetből: a pártelnökségért Bardella mellett Louis Aliot, Perpignan polgármestere jelentkezett be, aki 2009 és 2019 között élettársa volt a távozó pártelnöknek.

Különösebb világnézeti konfliktusok nem bontakoztak ki a pártelnöki kampány során. Egy ügyben, méghozzá a „nagy felcserélés” Renaud Camus által megalkotott fogalma kapcsán volt csak vita: Aliot nem tartja megengedhetőnek, hogy a párt felvállalja a lakosságcsere tematikáját, mivel az elidegeníti a szélesebb tömegeket.

Aliot-t a párt azon része támogatta, amely a még az „ördögtelenítés” első fázisában, Florian Philippot, az azóta távozott főtanácsadó ténykedése idején követett szociális-gazdasági populizmusra esküszik. Hangadóiknak Hénin-Beaumont polgármestere, Steeve Briois, illetve Bruno Bilde nemzetgyűlési képviselő tekinthetők – a két homoszexuális politikus egyébként egy párt alkot, s Marine Le Pen közeli bizalmasai közé tartoznak. Bardella (habár ideológiailag nem teljesen kiismerhető) identitás- és kulturális kérdésekben konzervatív, gazdasági szempontból viszont liberálisabb vonalat visz. Ezáltal könnyebben nyithat az ultrajobboldali Éric Zemmour Visszahódítás (Reconquête) nevű, a közelmúltban 5 százalék fölé erősödő mozgalma felé.

A párton belüli két irányzat között békéről távolról sem beszélhetünk: Briois-t és Bilde-et Bardella kirakta a párt vezetőségéből, mire ők az RN „újraradikalizálódásának” veszélyére hívták fel a figyelmet. Louis Aliot-t viszont a párt alelnökévé választották.

 

Jean-Marie Le Pen, a szent szörnyeteg
Vajon az öreg „menhir” hogyan vélekedik az RN mai helyzetéről, s hogyan viszonyul hozzá volt pártja? Annál aktuálisabb a kérdés, mert idén éppen ötven éve alapították meg a Nemzeti Frontot (Front national). „Ünnepelni, de nem dicsőíteni, elítélni, de nem megtagadni”  – a Le Figaro cikke szerint az ötvenedik évfordulón e szavakkal foglalható össze az RN viszonyulása Jean-Marie Le Penhez. A lap rámutat: hiába tették ki a szűrét a pártból, az RN több vezető tagja továbbra is rendszeresen tiszteletét teszi Jean-Marie Le Pen otthonában, hogy az aktualitásokkal és a pártügyekkel kapcsolatban meghallgassa a véleményét. Néhány éve Jordan Bardellát is bemutatták neki. „Mint egy informális beavatási rítus, amiről senki nem beszél” – fogalmaz a cikk szerzője. „Én vagyok a szent szörnyeteg” – nyilatkozott a lapnak maga a pártalapító, hozzátéve: úgy érzi, ma az ő politikai harcának a gyümölcseit aratják le, s a párt átalakulását még ő kezdeményezte évtizedekkel ezelőtt.

Vajon az öreg hogyan vélekedik az RN mai helyzetéről, s hogyan viszonyul hozzá volt pártja? Annál aktuálisabb a kérdés, mert idén éppen ötven éve alapították meg a Nemzeti Frontot (Front national).   – a Le Figaro cikke szerint az ötvenedik évfordulón e szavakkal foglalható össze az RN viszonyulása Jean-Marie Le Penhez. A lap rámutat: hiába tették ki a szűrét a pártból, az RN több vezető tagja továbbra is rendszeresen tiszteletét teszi Jean-Marie Le Pen otthonában, hogy az aktualitásokkal és a pártügyekkel kapcsolatban meghallgassa a véleményét. Néhány éve Jordan Bardellát is bemutatták neki. – fogalmaz a cikk szerzője. „ – nyilatkozott a lapnak maga a pártalapító, hozzátéve: úgy érzi, ma az ő politikai harcának a gyümölcseit aratják le, s a párt átalakulását még ő kezdeményezte évtizedekkel ezelőtt.

Nyitóképen: Magasabb bérekért tüntető franciák október 18-án Párizsban. Fotó: AFP / ANADOLU AGENCY / Esra Taskin

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. december 04. 23:38
Lehet, hogy ez a bajuk Orbánnal a nyugati politikusoknak. Sorra nyeri a választásokat kétharmaddal míg ők állandóan a túlélésükért küzdenek. Irigyek.
P. Savoiardes
2022. december 04. 19:58
Nem rossz a cikk, pár pontosítás illetve magyarázat meg elférne de..de!.. megírni úgy egy francia belpolitikáról szóló cikket, hogy Marion Marechal neve még csak meg sincs említve.. hat az kicsit fura. Viktornak se Le Pent és azt a filozófust kellene támogatni hanem Marechalt. Meg két választás és o lesz a jövő.
56október
2022. december 04. 19:12
Macron nem veszthetett lendületet, mert az soha nem is volt neki. Sok más egyébbel együtt.
shatterhand
2022. december 04. 19:01
wihful thinking
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!