Mecénás és mintagazda

2022. október 26. 15:54

Értékes olajfestménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Az alkotást Festetics Györgyné Kékesy Jolán ajándékozta nagylelkűen az intézménynek egyéb műtárgyak mellett.

2022. október 26. 15:54
null

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban.

A 66 × 48 centiméteres festményen a magyarországi mezőgazdasági képzést megalapozó Georgikon atyját, a keszthelyi birtokán mintagazdaságot létrehozó, a magyar irodalmi életet is bőkezűen támogató gróf Festetics György mellképét látjuk. Az 1755-ben született, 1819-ben meghalt főúr a Magyar Nemzeti Múzeumot 1802-ben megalapító gróf Széchényi Ferenc sógora volt.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

A semleges, sötét háttér előtt, jobbra néző háromnegyedprofilban ábrázolt gróf begombolt fekete mentét visel, melynek prémgallérja, valamint fekete sálja teljesen elfedi nyakát. A kép bal felső részén kicsit esetlenül elhelyezett, a restaurátori vizsgálat szerint a festéssel egykorú, egyszerű írásképű felirat olvasható: Sors bona / ni(hi)l aliud. A költő és hadvezér Zrínyi Miklós jelmondataként ismert sor (jó szerencse, semmi más) kapcsolata Festetics Györggyel nem egyértelmű. Talán az lehet a magyarázata, hogy Festetics a bécsi Theresianum elvégzése után, apja tanácsa ellenére, katonai pályára lépett, és tizenhárom éven keresztül huszárezredekben szolgált, az alezredesi rangig jutva.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!