Ki nyer a káosszal?

2022. szeptember 21. 16:42

Amit most látunk, csupán a nyitánya a deglobalizáció korának. A következő évtizedek három legfontosabb trendje a népességcsökkenés, a tengeri kereskedelemben eluralkodó káosz és a klímaváltozás miatt visszaeső élelmiszer-termelés lesz. Mindez nem mindenkit érint ugyanúgy – állítja Peter Zeihan geopolitikai elemző.

2022. szeptember 21. 16:42
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Peter Zeihan amerikai geopolitikai elemző, energetikai, pénzügyi és mezőgazdasági vállalatok tanácsadója. Ötvenéves, pályája nagyobb részében a magyar származású George Friedman árnyékában munkálkodott a híres Stratfor elemzőintézetnél. Új könyvével azonban saját jogon is rárúgta az ajtót a nemzetközi összefüggések iránt affinis nyilvánosságra.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

A szerző fő állítása, hogy a legújabb kori történelem következő nagy korszaka a deglobalizáció lesz, ami deindusztrializációval, deurbanizációval és elnéptelenedéssel jár, és szükségszerűvé teszi a káoszt. Szerinte az 1980 és 2015 közötti időszak – tágabban az utóbbi hetven év – bősége, megbízhatósága és viszonylagos stabilitása egyfajta anomália volt az emberiség történetében, mostantól minden, amit megszoktunk, drágábban és nehezebben érhető majd el. Ennek három legfontosabb okát a demográfiai folyamatokban, Amerika mint tengeri hegemón hatalom visszaszorulásában, illetve az éghajlatváltozás hatásaiban látja. Egyrészt a világszerte gyorsan öregedő népesség jelentős csökkenést eredményez a munkaerőben. Másrészt az USA egyre kevésbé lesz képes szavatolni a globális vízi útvonalak biztonságát – visszatérhet a kalandfilmekből ismert kalózflották dominanciájának kora. Harmadrészt a klímaváltozás aláássa az élelmiszer-­termelést a világ kulcsfontosságú részein, mintegy négymilliárd ember ellátását lehetetlenítve el.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!