A mindenségmolekula

2022. szeptember 14. 10:38

Az emberi test és a Föld minden élő sejtje, sőt a teljes mindennapi életvitelünk a szénre támaszkodik. Ehhez képest fogalmunk sincs, hogy mennyi szén rejtőzik a Földben – amit viszont tudunk a szénről, az lenyűgöző.

2022. szeptember 14. 10:38
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Azt gondolhatnánk, hogy egy geofizikus könyve a szénről legfeljebb egyetemistáknak és pályatársaknak lehet érdekes. Ez koránt sincs így. Bár a szén csak a negyedik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a kozmoszban, az életünk szempontjából kétségtelenül a legfontosabb. A világegyetemben minden ezer hidrogénatomra mindössze öt szénatom jut – de az emberi test, sőt a Föld minden élő sejtje a szénre támaszkodik. Robert Hazen, a Washington melletti George Mason Egyetem professzora mindannyiunknak óriási szolgálatot tesz azzal, hogy Symphony in C (szimfónia C-ben) című könyvében közelebb visz bennünket a szén evolúciós, kulturális és gazdasági jelentőségének megértéséhez.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Számos alapvető tényt máig nem ismerünk a szénről, például hogy pontosan mennyi rejtőzik a Földben. Szerzőnk egy egymilliárd dollár költségvetésű kutatási programot vezet ennek kiderítésére. Ám amit már tudunk, az lenyűgöző. Ennek átadásához Hazen – aki szabad­idejében lelkes komolyzenész – akár egy szimfóniát, négy fejezetre osztja a kötetét: Föld, Levegő, Tűz és Víz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!