Oroszország, 2050

2022. július 27. 18:36

A klímaváltozás 2050-ig minden ország mozgásterét drámaian átalakítja. Oroszországét különösen. Északon az olvadó permafroszt miatt összeomlik az infrastruktúra, délen az emelkedő hőmérséklet lehetetleníti el a mezőgazdaságot. Az energiaexport közben zuhanásba kezd – állítja Thane Gustafson.

2022. július 27. 18:36
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Thane Gustafson politikatudósnak, a posztszovjet térség elismert szaktekintélyének új könyve, a Klimat – Russia in the Age of Climate Change (klíma – Oroszország az éghajlatváltozás korában) szokatlanul drága kiadvány. Közel húszezer forintos ára egy kis alakú, nem túl hosszú kötetért rendkívül magasnak tűnhet, ám témája annyira időszerű s egyben oly kevéssé kutatott, hogy döntéshozóknak, tanácsadóiknak ennél többet is megér. Lássuk, mit állít a Georgetown Egyetem professzora.

A Klimat mindenekelőtt nem túl optimista olvasmány. Gustafson fel sem veti annak lehetőségét, hogy a következő évtizedekben az embernek sikerülhet megállítania, pláne visszafordítania a klímaváltozást. Szerzőnk úgy számol, hogy „bolygónk nem 1,5-2 Celsius-fokot fog melegedni, hanem 3-5 fokot, különösen a Föld északi szélességi körein”. Ott, ahol Oroszország is fekszik. S mert az orosz nemzetgazdaság szerkezete az egyik legegyszerűbb a világon, itt az éghajlatváltozás hatásainak modellezése sem reménytelenül bonyolult.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!