Van, aki az egész országot átutazza érte: mára egyfajta zarándokhely lett az édesszájúak körében a gyenesdiási Mónisüti. Kövérné Kalmár Mónikával beszélgettünk nagy gondossággal épített cukrászati életművéről.
2022. június 24. 15:14
p
0
0
0
Mentés
Szalai Laura írása a Mandiner Útravalóban
Gyenesdiás nem egy tipikus balatoni célpont – legalábbis a fővárosból nézve. A Balaton legmesszibb csücskében fekszik, a Keszthelyi-öbölben. Bár a strandja évek óta a legjobbak között szerepel, a települést főként egy egész évben nyitva tartó cukrászda miatt ismerik, amely a vízpartra vezető út mellett nyitotta meg kapuit 2018 nyarán. Megálmodója a nagycsaládos Kövérné Kalmár Mónika, vagy ahogy mindenki ismeri: „Sütis Móni”.
Egy napfényes tavaszi délelőtt ülünk le beszélgetni az épületben, ahol az üzem, a cukrászda és a család otthona is helyet kap. Gondolhatnánk, hogy még a szezon előtti hangulat jellemző, ám korántsem: folyamatosan érkeznek a sütizni vágyók, akiknek kétségkívül nincs könnyű dolguk. Mézes krémes, somlói torta, olasz csokis diótorta – csak néhány példa a pultban várakozó édességek közül. Mint megtudom, a mónikrémes fantázianevű sütemény egyeduralma megdönthetetlen, a mai napig ezt választják a legtöbben. „A rugelach is kedvelt termékünk, ami a zsidó konyha alternatívája a croissant-ra, és amióta nálunk ismertté vált, a környéken egyre több helyen kapható. Igen széles a palettánk, sósakat és édeseket vegyesen készítünk.”
Móni vendéglátóipari szakközépiskolába járt, ahol cukrászvégzettséget is szerzett, ám azt nem gondolta, hogy valaha is kezd valamit a szakmával. „Az csak az elmélet volt, a gyakorlati tudást háziasszonyként szereztem meg” – avat be. Korábban egyébként újságíróként dolgozott, és közben lett gasztroblogger. „Amikor a negyedik gyermekem megszületett, abbahagytam az újságírósdit, hiszen négy gyerek mellől már nem lehetett futkosni az eseményekre. Az írás azonban hiányzott. Rátaláltam a gasztroblogokra, és megtetszett a műfaj. Elkezdtem lefotózni, amit főztem vagy sütöttem – leginkább utóbbit –, és írtam mellé egy-két jópofa sztorit a nagycsaládos létről” – emlékszik vissza.
Móni és férje nehéz körülmények között élt, csupán esetleges bevételei voltak. Aztán egyszer egy ismerős nekiszegezte a kérdést: lenne kedved sütiket készíteni a kávézómba? „Gondolkodás nélkül igent mondtam.” Elkezdte sütni a tortákat, amelyeknek egyre nagyobb sikerük lett. Beindult a vállalkozás, idővel egyre több helyre szállítottak, így már munkatársakat kellett keresni. „Cukrászdát határozottan nem akartam nyitni. Mivel a sütikhez a saját nevemet adom, úgy éreztem, muszáj lenne nekem is ott lennem. Ám már annyit dolgoztam az üzemben, hogy egyszerűen nem lett volna rá kapacitásom.”
Mivel a sütikhez a saját nevemet adom, úgy éreztem, muszáj lenne nekem is ott lennem”
Elindult a Mandiner új egészségügyi műsora Vizit Kőnig dokival címmel, amelyben Szalai Laura minden hónapban egy-egy fontos témát jár körül dr. Kőnig Róberttel. Az első epizódban az életmódváltásé a főszerep: szó esik a fogyásról, a divatdiétákról, a szúrható „csodaszerekről” és a hosszú távú egészségmegőrzés valódi útjáról.
Új, egészségügyi műsor indul a Mandineren dr. Kőnig Róberttel: a sorozat célja, hogy közérthetően, de hitelesen kerüljenek terítékre az egészségünket érintő legfontosabb kérdések. Az első adás témája az életmódváltás, amelyben divatdiétákról, veszélyes fogyókúrás trendekről és valódi, hosszú távon működő megoldásokról esik szó.
Kelt tésztát készített, focacciát, pizzát sütött, Aperol spritzet ivott napszemüvegben az erkélyen, vagy fehérbort kortyolgatott Fellini és Tornatore filmjeit nézegetve.
Mikor szűnnek meg a késések a MÁV-nál? Mi lesz a fővárosi örökségvédelemmel? Milyen állapotban van a jobboldal? Ezekről is beszéltünk Lázár János építésügyi és közlekedési miniszterrel.