Örök Lilibet – hetven éve uralkodik II. Erzsébet

2022. június 08. 18:53

Az Egyesült Királyság történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója, de hogy is áll most a Windsor-ház szénája, és mi a szerepe manapság a monarchiának? Összeállításunk.

2022. június 08. 18:53
null

Greczula Levente László írása a Mandiner hetilapban.

Elöljáróban érdemes megjegyezni: a júniusi hosszú hétvége nem esett egybe a királynő trónra lépésének évfordulójával. II. Erzsébet – aki addig leginkább csak Lilibet volt – 1952. február 6-án, édesapja, a dadogós VI. György halála után lett az Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség független országainak a királynője, illetve a Nemzetközösségnek a feje. Koronázását azonban csak jóval később, 1953. június 2-án tartották, így a mostani platinajubileum inkább afféle köztes megoldás, mint tényleges évforduló.

II. Erzsébet hologramja a királyi család aranyhintójában trónra lépésének hetvenedik évfordulója alkalmából június 5-én Londonban <br> Fotó: AFP / Frank Augstein / POOL
II. Erzsébet hologramja a királyi család aranyhintójában trónra lépésének hetvenedik évfordulója alkalmából június 5-én Londonban
Fotó: AFP / Frank Augstein / POOL

A korona

De mi szükségük van a briteknek egyáltalán királynőre vagy éppen királyra? A legtöbb magyar diák valamikor általános iskolában, esetleg középiskolában jól megtanulja, hogy a brit király vagy királynő „uralkodik, de nem kormányoz”, vagyis jóformán „csak úgy van”, esetleg néha ellátogat egy-egy iskolába, lóversenyre, netán átad egy vasútállomást vagy valami hasonlót. De akkor minek van? Hagyománytiszteletből? Nos, ennél azért jóval többről van szó. A brit alkotmányos monarchia évszázados történelmi hagyományokból táplálkozik, a mindenkori uralkodónak alkotmányos szempontból pedig sokkal lényegesebb a szerepe az állam működésében, mint amit az első blikk sugall. A legtöbben azt is megtanuljuk az iskolában, hogy az Egyesült Királyság és az alkotmányosság esete nehéz ügy, hiszen az országnak nincs olyan kartális alaptörvénye, mint például hazánknak vagy Németországnak. De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan történelmi hagyományok, gyakorlatok és törvények, amelyek összességét végső soron ne tekinthetnénk alkotmánynak. Az uralkodó megkerülhetetlen szerepe is ebből a külső szemlélő számára zavarosnak és átláthatatlannak látszó hagyomány- és jogrendszerből szemlélve tűnik csak ki igazán.

Uralkodása idején az Egyesült Királyság és az egész világ gyökeres változásokon ment keresztül”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!