Drónok hozhatnak áttörést a mentőzésben

2022. június 29. 16:33

Az orosz–ukrán háborúban és más mai konfliktusokban jelentős szerepük van a felderítő vagy csapásmérő drónoknak. Magyar kutatók most a drónok és az embert szállító egyéb repülő szerkezetek békés célú, mentőzést szolgáló használatát vizsgálják.

2022. június 29. 16:33
null

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban

***

A háborús aktualitás fokozza a kutatók érdeklődését s egyben a fejlesztőcégek közötti versenyt a kisebb légi járművek békés célú kísérleteivel kapcsolatban is. Az alkalmazás izgalmas, a nagyközönség szemében még futurisztikusnak tűnő, ám meglepően közeli eredményeket ígérő területe az elektromos hajtású, helyből fel- és leszálló (electric vertical take-off and landing – eVTOL) repülő szerkezetek bevetése a személyszállításban. Az utóbbi egy-két év hírei között német, kínai, dél-koreai és amerikai gyártók kísérleti repülései egyaránt szerepeltek. 

A kutatóközpontok pár év távlatában megvalósíthatónak tartják a néhány főnyi személyzet szállítására alkalmas drónok mindennapi alkalmazását. Vannak, akik a zsúfolt nagyvárosokban a közlekedési dugókat kikerülni képes légi taxik térhódításában látják az eVTOL-ok gyors elterjedésének lehetőségét. Mások óvatosabbak, s kezdetben még nem a nyitott közösségi légterekben, hanem inkább ipari-üzemi típusú használatban vezetnék be, például a hatalmas kiterjedésű nemzetközi repülőtereken vagy kikötőkön belüli gyors és biztonságos személyforgalomban.

Repülő szerkezetekkel a 15 percen belül elérhető lakosság aránya 85-ről 98 százalékra növelhető”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. július 04. 12:46
Úgy emlékszem, a beteget csakis az állapotának stabilizálása után szabad szállítani - tehát a drónnak nem csak a beteget, hanem még egy orvost, és egy pilótát is szállítania kell, plusz az életfenntartó eszközöket, ez már akkora, mint egy helikopter, tehát nem arról van szó, hogy egy teherszállító drón aljához kell rögzíteni a beteget, és távirányítással bereptetik a legközelebbi kórházba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!