A velünk élő történetekről

2022. május 18. 20:03

2022. május 18. 20:03
null

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

Nem kérdés, hogy a műgyűjtés szenvedélye mindenkit magával ragad, aki egyszer belekezd ebbe a tevékenységbe. Akkor válik különösen izgalmassá a történet, amikor a passzió misszióvá válik, mert attól a pillanattól a magángyűjtemények túlmutatnak privát jellegükön, és kiállításról kiállításra lépnek be a kollektív kulturális tudatba. Pontosan harminc éve, a rendszerváltozást követő időszak óta gyarapodik Somlói Zsolt és Spengler Katalin magángyűjteménye. A közel hétszáz, jellemzően kortárs magyar, közép- és kelet-európai műtárgyat számláló kollekció az egyik legnagyobbnak számít ma az országban. A Somlói–Spengler-­gyűjtemény válogatott darabjai most néhány hónapig az egyik legújabb budapesti kulturális színtér, az Andrássy úton található Q Contemporary kiállítótereiben tekinthetők meg. A helyszín már önmagában is jelkép­erejű, hiszen külföldi tulajdonosa nonprofit magánmúzeumként azt a szerepet szánta az intézménynek, hogy a kortárs művészetet akadálymentesen juttassa el a nagy­közönséghez. A Velünk élő történetek címen látható kiállítás (kurátor: Zsikla Mónika) a Somlói–Spengler-gyűjtemény legjavából válogat, s a több tucat alkotó között olyanok műveit láthatjuk, mint Csörgő Attila, Ólafur Elíasson, Fehér László, Maurer Dóra, Daniel Spoerri, Szűcs Attila és Erwin Wurm. A tárlat szekciói tematikus blokkokba rendezve járhatók végig, amelyekben a társadalmi kérdések, a személyes és kollektív történetek, az emlékezetkultúra vagy az emlékezetpolitika alkotói reflexiói tűnnek fel. Emellett az ember és a természeti környezet kapcsolata, az ökológia kérdései, a környezeti katasztrófák, valamint az emberi tevékenység lenyomatának vizsgálata is felfedezhető a művek kapcsán.

(Velünk élő történetek – Válogatás a Somlói­–Spengler-gyűjteményből. A kiállítás szeptember 17-éig ingyenesen látogatható a budapesti Q Contemporaryben)

Alkotók: KeserűIlona, Giulia Andreani, Erwin Wurm
Alkotók: KeserűIlona, Giulia Andreani, Erwin Wurm
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!