A hatalom a népé

2022. április 06. 22:03

Ismét vizsgázott a 2014 óta működő választási rendszer, amely a többségi és az arányos elvek ötvözésével a politikai teljesítményt és a győztes pártot egyszerre jutalmazza. Az egyesült ellenzék nem tudott élni a lehetőségeivel.

2022. április 06. 22:03
null

Dobozi Gergely írása a Mandiner hetilapban

***

A Fidesz–KDNP pártszövetség 2022. április 3-án elért győzelme olyan arányú, amely minden választási rendszerben megkérdőjelezhetetlen lenne – jelentősége az ellenzék által referenciaként emlegetett 2010-es eredményekkel ér fel. 
A Fidesz–KDNP listájára több mint 2,7 millió szavazatot adtak le, a kormánypárt képviselői 88-at elvittek a 106 egyéni választókerületből.

A korábbi választási rendszer nem nosztalgia tárgya

A 2010-et megelőző években a magyar szavazók az úgynevezett vegyes arányos képviseleti rendszerben (angolul: mixed-member proportional representation – MMP) választhatták hatalomba a pártok képviselőit. Az MMP vegyes választási rendszer, amelyben a szavazók kétféle szavazattal bírnak: egyrészt az egyéni választókerületekben szavazhatnak a helyi képviselőkre, másrészt pedig a pártlistára. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!