Dübörgő évtized előtt?

2022. február 02. 13:27

A 2020-as évek nem a visszaesés, hanem egy új aranykor nyitánya lesz a világgazdaságban, a dinamizmust a felhőtechnológia, az új típusú alapanyagok, a mesterséges intelligenciára épülő mikroprocesszorok és a gépgyártás összekapcsolása alapozza meg – állítja egy nonkonform fizikus.

2022. február 02. 13:27
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Mark Mills fizikus, Reagan elnök egykori tudományos tanácsadója és a North­western University műszaki karának professzora. A vájt fülű nyilvánosság 2005-ben ismerte meg a nevét, amikor beleszállt az úgynevezett olajcsúcs- (peak oil) elméletbe, miszerint a Föld szénhidrogén-tartalékai rövid időn belül kimerülnek, ezért sürgős és totális átállás szükséges a megújuló energiaforrásokra. Mills azt állította, hogy a tudomány és a technológia által hamarosan új megoldások állnak majd rendelkezésre, amik megsokszorozzák az emberi felhasználásra elérhető olajkincset. Hat évvel később a repesztéses kitermelés (fracking) forradalmasította az olajipart.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

Új könyvében szerzőnk ismét a világgazdasági pesszimizmus egyik kedvelt toposzát veszi célkeresztbe. Szerinte egyáltalán nem szükség­szerű, hogy a 2020-as éveknek a lassuló növekedésről kell szólniuk – éppen ellenkezőleg, aranykor előtt állunk. Jövendölésének alapja a „felhőforradalom”. A felhőalapú technológia (cloud computing) szerinte ugyanakkora ugrás az internet megjelenéséhez képest, amekkora az internet volt a telefonáláshoz viszonyítva. A fordulópontot a 2020-as év jelentette, amikor az otthoni vagy irodai eszközök helyett a felhőben tárolt adatok aránya átlépte az 50 százalékot. Az óriási adatmennyiséget (big data) menedzselni képes technológia az évtized hátralévő részében léptéket válthat, mivel a gazdaság főszereplőihez kötődő több millió adatközpontot az 5G segítségével hamarosan „fénysebességű kommunikációval” köthetjük össze. Ezzel Mills értékelése szerint „az első civilizációs méretű infrastruktúra” jön létre, ami korábban elképzelhetetlen növekedést eredményez majd a termelékenységben. „A 21. században a felhő lesz az, ami a 19. században a vasút, majd a 20. században az elektromos hálózat volt.” A felhő legfontosabb értéke, hogy felgyorsítja a folyamatokat, márpedig „a legértékesebb árucikk az idő”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tgely
2022. február 12. 20:22
Egy G5-ös geomagneses vihart okozó napkitörés a felhőszolgáltatások kockázatát is az ésszerűtlenségig tolja és bekövetkezése a kőkorszakba taszíthatja a felhő alapu információs társadalmat.
Karvaly
2022. február 07. 23:43
Jó lenne hinni benne. Én attól tartok, hogy további tőkekoncentráció lesz, a felhőforradalomból (ha lesz ilyen) is elsősorban a felhő fenntartói fognak részesedni. Jelenleg ez az Amazon, Microsoft, Google...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!