Minden hazai találatnál szinte felrobbant a csarnok

2022. január 19. 11:14

Tervei alapján épült meg többek között a Papp László Budapest Sportaréna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénája, valamint a világ csodálatát kiváltó Puskás Aréna. A magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságra pedig a közelmúltban elkészült a kontinens legnagyobb multifunkcionális sportcsarnoka, az MVM Dome. Skardelli György Kossuth- és Ybl-díjas építésszel beszélgettünk. 

2022. január 19. 11:14
null

Vámos Tamás interjúja a Mandiner hetilapban.

Menjünk vissza egy kicsit az időben: miként fogadta tavaly nyáron, hogy a futball-Eb helyszínei közül csupán a budapesti Puskás Aréna csoportmeccsein volt telt ház?
Hatalmas élmény volt, nyilván első­sorban labdarúgó-szurkolóként, sport­­rajongóként. A Portugália elleni meccset sem lehet majd kitörölni az emlékeimből, legalábbis az első 80 percet, ahogy azt sem, hogy a regnáló világbajnok Franciaország ellen vezetni tudtunk. Mámorító volt a szünetben a közösségforgalmi terekben együtt örülni a szurkolókkal.

A fergeteges hangulatot látva milyen érzések kerítették hatalmukba?
Ezért a szurkolói életérzésért érdemes tervezni ilyen létesítményeket! Öröm volt tapasztalni, hogy a Csehország–Hollandia nyolcaddöntőn is milyen remek hangulat uralkodott, és hogy a játékosok is mennyire élvezték, hogy telt ház előtt játszhatnak. Építészként, futballrajongóként, de magánemberként is jó érzés volt látni, hogy mindenki vidám, fotózkodik a Puskás Arénával a háttérben – bevallom, a fiaimmal mi is lőttünk néhány szelfit.

A váratlan vereség ellenére hasonló élményeket őriz a kézilabda-Eb első magyar, telt házas mérkőzéséről, a Magyarország–Hollandia meccsről?
Természetesen elsősorban a nézők és a magyar csapat szemszögéből volt jelentősége a telt háznak. Hiszen magyar kézilabdázó még sosem tapasztalhatta meg, mekkora élmény húszezer szurkolóval együtt énekelni a Himnuszt, ekkora tömeg buzdítása mellett pályára lépni, és hogy minden hazai találatnál szinte felrobbant a csarnok. Sajnos ez sem volt elég a sikerhez…

Meséljen az MVM Dome-ról! Mikor kapta meg a felkérést a húszezer férőhelyes multifunkcionális sportcsarnok tervezésére?
A Puskás Arénával egyéves volt az átfedés, hiszen 2019 elején álltunk neki a tervezési munkálatoknak. A közbeszerzési pályázat során elég jó referenciának számított, hogy a Papp László Budapest Sportarénát és az NKE Ludovika Arénát is mi terveztük. Érdekesség: mindhárom létesítmény építésekor Fürjes Balázs volt a projekt vezetője, mint ahogy az MVM Dome esetében is.

Minden ember vigye magával az aréna látványát”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!