Szabad-e szólni?

2022. január 25. 19:14

2022. január 25. 19:14
Vágvölgyi Gergely

Hétfőn Helsinkiben bíróság elé állt az ország egykori belügyminisztere, a jelenleg is országgyűlési kép­viselőként szolgáló Päivi Räsänen. A tárgyalás hátterében nem valamiféle korrupciós botrány, hatalommal való visszaélés vagy hasonló ügy húzódott meg, amire talán először gondolnánk. A „bűne” az volt, hogy idézett a Bibliából. Räsänen egy, a lutheránus egyházban zajló vitában merészelte megosztani Twitter-oldalán Szent Pál egyik levelének részletét, amely történetesen nem számít politikailag korrektnek a nyugati liberális fősodor diktálta divat szerint (Rómaiakhoz írt levél 1,24–27). A politikust azonban (ez ritkaság, értékeljük!) nem megfelelési kényszer vezérelte, hanem hitbéli meggyőződése és az a meglátás, hogy lelkiismereti, vallás- és szólásszabadság honol Európában. Kilátásba helyezett büntetése hat év börtön.

A nagyon fejlett világ egy másik pontján, Justin Trudeau Kanadájában eközben elfogadták a C-4 jelű jogszabályt, mellyel büntethetővé válik minden olyan kijelentés, amely azt a gondolatot erősíti, hogy az emberi lények születésüktől fogva férfinak vagy nőnek vannak teremtve. A jogszabály értelmében elvileg tehát büntethető lesz a Teremtés könyvének vonatkozó passzusa is – az még kérdéses, hogy otthon, a négy fal között suttogva felolvasható-e. Ugyanezzel a lendülettel a juharleveles országban a szülőknek tilos megkérdőjelezniük gyermekük lmbtq-identitását, és tilos támogatniuk, ha vissza akar térni biológiai neméhez. Amennyiben mégis megteszik, kilátásba helyezett büntetésük öt év szabadságvesztés. És – természetesen – törvény tiltja mostantól a reintegratív terápiát, azaz senki sem támogathatja a folyamatot, amelynek során az, aki homoszexuális vonzalmait negatívan éli meg, és szeretne heteroszexuálisként élni, elhagyja életformáját. Ennek fordítottját elmulasztották tiltani, sőt egyenesen támogatják. Egyirányú az utca, csak arra szabad haladni, amerre a liberális képviselők jónak látják. Minden más elvi megfontolás kizárva.

Álnaiv kérdések helyett karakteres és életigenlő válaszokra van szükségünk”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!