Római kori páncél a Duna medréből

2021. november 10. 09:28

Különösen értékes régészeti lelettel, egy ép római katonai lófejpáncél-garnitúrával gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum. A lelet vétel útján került az intézménybe.

2021. november 10. 09:28
null

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban

A tárgy tulajdonosa régiséggyűjtő édesapjától örökölte a fejpáncélt, aki fél évszázaddal ezelőtt egy kotróhajón dolgozó barátjától kapta ajándékba. A kotrómunkás nem tulajdonított nagy jelentőséget és értéket a tárgynak, azt gondolta róla, hogy modern kori színházi kellék. A családi hagyomány szerint a páncéllemezeket Komárom közelében kotorták ki a Duna medréből – írja tanulmányában Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régész muzeológusa.

A díszpáncél-garnitúra azok közé a római katonai felszerelési tárgyak és fegyverek közé tartozik, amelyek nagy számban kerültek elő a Római Birodalom határfolyóiból. A római hadsereghez köthető folyóleletek egész sora származik a Duna magyarországi szakaszáról: sisakok, csatatőrök, kardok és pajzsalkatrészek, valamint elsüllyedt hadihajókból származó, katonák felirataival ellátott rézbográcsok és más bronzedények. A paksi Duna-mederből egy, a díszpáncélok közé sorolható, bronzlemezből készült, díszítetlen lábvértet is kiemeltek, amely külföldön, a híres Axel Guttmann-gyűjteményben kötött ki.

Ilyen ép állapotú garnitúrát több mint hetven éve nem találtak a Római Birodalom területén”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!