Emberibb világot teremtünk

2021. október 06. 13:52

Október második hétvégéjén, még mielőtt átadnánk magunkat az igazi ősznek, Budapest még egyszer felpezsdül: a most kezdődő Kávéházak éjszakájáról a szervezőket, a kávéházasokat és a fellépőket kérdeztük.

2021. október 06. 13:52
null

Ferenczi-Bónis Orsolya írása a Mandiner hetilapban.

Október 9-én és 10-én, a Kávéházak éjszakáján nem csak a főváros kávéházi életében merülhetünk el, irodalmi és művészettörténeti beszélgetések, interaktív alkotói találkozók, felolvasások, koncertek, kóstolóprogramok és természetesen gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket harmincöt helyszínen, több mint hetven ingyenes eseményen.

A kávé varázsát semmihez sem fogható illatán, zamatán és élénkítő hatásán túl kultúrtörténeti jelentőségű közösségteremtő ereje is adja. A kávéházak az elmúlt évszázadokban nem csupán népszerűvé, legendássá és kultikussá is váltak. Patinás és modern kávéházainknak lelkük van, mindegyik másért szerethető – október második hétvégéje alkalmat ad rá, hogy végigvándoroljuk őket.

„A missziónk az, hogy a rendezvénnyel közösséget teremtsünk” – vallja Serfőző Krisztina, a rendezvénysorozat főszervezője. A missziójuk pedig idén először már Veszprémben is bizonyított. A Balaton-felvidéki városban a szeptember 25–26-ai hétvégén tizenhárom helyszínen ötven programon élvezhették a látogatók a közösségi és kulturális élményeket. „Mindenhol telt ház volt, a Karinthy-estünkön álltak a kávéházban, hogy meghallgathassák az előadást, Hobo a József Attila-estjével megkoronázta az eseményt, mély, megrendítő élményt adott. Varázslatos volt, a csordogáló Séd patak melletti Fricskában esteledett ránk, kétszázötven­háromszáz ember állt körbe a szabadtéren” – mondja a program gazdája. Serfőző Krisztinának hat éve művészeti szalonja is van, amelyben zenei és irodalmi témák mentén szerveznek esteket. „Azt érzékeltem, hogy ennek óriási ereje van, elképesztően nagy szükség van ezekre a százfősre duzzadó estekre. Azt tapasztaltam az utóbbi években, hogy elmagányosodott a társadalom, a rendezvényeinkre sok egyedülálló, közösségre vágyó ember jön. Úgy gondolom, hogy egy kulturális közösséghez tartozni erős lélekgyógyító erővel is bír. Szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra közelsége, szeretete sosem hagyja, hogy magányosnak érezzük magunkat. Szerintem a rendezvényeinkkel egy emberibb világot teremtünk.”

Fotó: Kávéházak Éjszakája / Ülj Közelebb Produkció
Fotó: Kávéházak Éjszakája / Ülj Közelebb Produkció

A budapesti helyszíneket az irodalom mellett a jazz köti össze, több mint húsz koncert lesz, Jengibarjan David harmonikaművész két helyszínen is fellép. Rengeteg különleges kóstolóprogram is várja a vendégeket. A budapesti kávéházak egy része új hullámos, így a vendégek a specialty kávé világába is betekintést nyernek, izgalmas és magas színvonalú kávéválasztékkal várnak mindenkit a rendezvényen. „A magyar közönség is érettebbé vált a kávéfogyasztás terén. A bokultúrához hasonlóan a kávé esetében is elmerülhetünk az egyes ízek, a pörkölés és a kávékészítési technikák világában. A specialtykávézók kínálatának végigkóstolása izgalmas felfedezéseket ígér” – hangsúlyozza Serfőző Krisztina.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!