Paktumok, sértődések, Gyurcsány-show – eldőlni látszik az előválasztás

2021. június 25. 07:00

Az előzetes pártközi megállapodások nyomán számos vidéki körzetben meg is van az előválasztás győztese, pedig a procedúra még el sem kezdődött. Ezzel párhuzamosan a DK tovább apasztja az MSZP-t.

2021. június 25. 07:00
null

Baranya Róbert és Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Gyurcsány Ferencet semmi más nem érdekli, csak az, hogy ő legyen 2022 után a legnagyobb ellenzéki frakció vezetője – Puzsér Róbert szerint ezt Márki-Zay Péter mondta neki egy fórumon, ráadásul a Demokratikus Koalíció elnökének személyes „elszólására” hivatkozva. Puzsér erről az ATV-ben beszélt, mondván, az exminiszterelnök valójában nem győzelemre készül jövőre, hanem hogy a baloldalon végre hegemón szerepre törjön. A többi meg ráér.

Gyurcsány újabb lépéseket tett, ezúttal kifejezetten egykori pártja, az MSZP rovására”

Így történt vagy sem, aligha fogjuk megtudni, ám az ettől függetlenül egyértelműen látszik, hogy a volt miniszterelnök pártja hétről hétre növeli befolyását az ellenzéki oldalon. A térfoglalás eszközeiről és állomá­sairól e hasábokon már beszámoltunk, az utób­bi időben azonban Gyurcsány újabb lépéseket tett, ezúttal kifejezetten egykori pártja, az MSZP rovására (erre még visszatérünk).

Az említett, Öt című műsorban a korántsem kormánypárti vendégek azt fejtegették, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás tagjai az egyébként majd csak augusztusban kezdődő előválasztás során nem bízzák a szimpatizánsaikra a döntést, a legtöbb helyen előre megbeszélik, ki induljon majd jövőre. Az alkudozás nyilván a háttérben zajlik, ám már most látszik, rengeteg választókörzetben legfeljebb szimbolikus meccsek várhatók. A Fidesz ezt úgy hívja: Gyurcsány-show.

Átnéztük, hogy áll most a „visszalépősdi”, mi az eddigi állás a demokratikusnak szánt, ám már a kormányellenes holdudvar jó része által is lesajnált viadal előkészületeinél.

Összefogók kérték. Ellenzéki politikusok az Országház lépcsőjén. <br> Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Összefogók kérték. Ellenzéki politikusok az Országház lépcsőjén.
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Budapestre koncentrál a baloldal
Miután a baloldal a felmérések szerint leginkább a fővárosban erős, még ott lehet számítani talán a legnagyobb csörtékre. De korántsem mindenütt.

Az I. kerület egy részét, valamint a Belső-Ferencvárost magában foglaló budapesti 1. számú választókörzetről már megírtuk, az LMP korábban bejelentette, hogy újraindítja a jelenleg is képviselő Csárdi Antalt. Őt támogatja a Jobbik is. A Momentum itt Gelencsér Ferencet, a Budavári Önkormányzat alpolgármesterét indítja. Információink szerint ő visszalép Csárdi javára, ám Gelencsér ezt hivatalosan cáfolta. Itt indul még a DK-s Nagypál Anikó önkormányzati képviselő is, aki aligha mondható esélyes kihívónak.

A Jobbik sok helyen beállt a Gyurcsány-párt aspiránsai mögé, különösen Budapesten”

Budapest 2. számú választókörze­tében, Újbudán a DK Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgár­mester­-helyettest indítja, aki mellé a Jobbik is beállt. Rajta kívül eredetileg két XI. ke­rületi alpolgármester indult volna: a Párbeszéd–MSZP színeiben Barabás Richárd, a Momentumtól pedig Orosz Anna, ám előbbi visszalépett utóbbi javára. A XII. kerületben, azaz Budapest 3. számú választókörzetében a DK egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán próbálkozik, aki korábban oltásellenes kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet. Ugyancsak ringbe száll a Jobbik által is támogatott Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) által jelölt Káncz Csaba.

Az izgalmasabb helyszínek közé tartozik a II. és a III. ke­rület egy részét magában foglaló 4. számú választókörzet, ahol a DK színeiben induló korábbi ATV-s műsorvezető, Kálmán Olga csaphat össze a Párbeszéd parlamenti frakcióvezető-helyettesével, Tordai Bencével. A momentumos Berg Dániel már visszalépett Tordai javára, a Jobbik pedig Kálmánt támogatja. Az egykori radikális párt egyébként sok helyen állt be a Gyurcsány-formáció aspiránsai mögé, különösen Budapesten. Vidéken ez éppen fordítva van.

Ellenfélből szövetséges, szövetségesből rivális. Karácsony Gergely és Dobrev Klára. <br> Fotó: MTI / Máthé Zoltán
Ellenfélből szövetséges, szövetségesből rivális. Karácsony Gergely és Dobrev Klára.
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A főváros 5. választókörzetében (VI-VII. kerület) jelenleg négy jelölt van: Almási-Kecskés Gusztáv az MMM-től, a jobbikos Beleznay Zsuzsanna, a momentumos Tompos Márton, valamint a DK-s országgyűlési képviselő Oláh Lajos, akinek a javára korábban visszalépett az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, Kocsis-Cake Olivio. Józsefvárosban, Budapest 6. számú körzetében sok a jelentkező: a Jobbik támogatását is élvező LMP-s országgyűlési képviselő, Demeter Márta mellett indul a DK színeiben Manhalter Dániel korábbi televíziós riporter, a Momentum által támogatott Csordás Anett és Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője a Szikra Mozgalom jelöltjeként. Jámbor mellett áll Karácsony Gergely főpolgármester is, aki az egykori újságírót foglalkoztatja is a Városházán. Angyalföldön már nem várható viharos küzdelem, sőt az MSZP–Párbeszéd által támogatott országgyűlési képviselő, a korábban hivatali visszaéléssel vádolt Hiszékeny Dezső ellenfele a DK-s önkormányzati képviselő Keszthelyi Dorottya és a momentumos Naszádos Zsófia lesz. Egyikük sem különösen „nagy név”, így itt is lefutottnak mondható a mérkőzés.

Zugló, a szabályt erősítő kivétel
Ezzel szemben Zuglóban forrnak az indulatok, itt csap ugyanis össze a szocialisták helyi erős embere, Tóth Csaba és a független képviselő Hadházy Ákos. Utóbbit a Momentum jelölte, Tóth mögé pedig a DK mellett a minap már a Jobbik is beállt. Ez alig leplezetten afféle bosszú akar lenni Jakab Péterék részéről, amiért Hadházy a tavaly októberi időközin általuk indított, ám a teljes ellenzék támogatását élvező Bíró László egyesületi visszaéléseit firtatta. Mindenesetre Tóth mellé még a főpolgármester is látványosan beállt, noha korábbi zuglói viszonyuk korántsem volt rózsás.

A X-XIX. kerületben, azaz Budapest 9. számú választó­körzetében két parlamenti képviselő csaphat össze: a DK-s Arató Gergely és a szocialista Burány Sándor. Mellettük indul még Paróczai Anikó momentumos kispesti önkormányzati képviselő is, a kőbányai szocialista vezetés nagy kritikusa. Óbudán, a 10. választókörzetben sem számíthatunk nagy izgalmakra: a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője, Szabó Tímea mögé beállt a Jobbik is, így egyetlen kihívója a kerület momentumos alpolgármestere, Turgonyi Dániel lesz.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett már nem az LMP, hanem a Momentum  aspiránsaiként próbálkoznak. <br> Fotó: MTI / Mohai Balázs
Hadházy Ákos és Szél Bernadett már nem az LMP, hanem a Momentum aspiránsaiként próbálkoznak.
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Újpesten, a 11. választókerületben talán nem is lesz előválasztás, az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik is beállt ugyanis a DK-s országgyűlési képviselő Varju László mögé. Más párt egyelőre nem jelzett jelöltet. A XV. kerületben a DK szóvivője, Barkóczi Balázs mögött jött létre egység (MSZP–Párbeszéd–Jobbik), neki csak a momentumos Palocsai Béla lesz az ellenfele.

A XVI. kerületet jelentő 13. körzetben az egykori BKV-s szakszervezeti vezetőt, Nemes Gábort indítja a DK az MSZP–Párbeszéd-tandem által támogatott önkormányzati képviselő Vajda Zoltánnal és a Momentum jelöltjével, Hollai Gáborral szemben. Utóbbiak indulása inkább szimbolikus próbálkozás, aligha tükröz valódi győzelmi esélyt. Ahogy a XVII. kerület és a X. kerület egy részét magában foglaló 14. választókörzetben sem lesz verseny, miután mindenki visszalépett a jobbikos Szilágyi György javára.

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén a szocialista parlamenti képviselő Kunhalmi Ágnesnek csak a kerület DK-s alpolgármesterével, Ferencz Istvánnal kell majd megküzdenie – az MSZP társelnöke alighanem már hűtheti a pezsgőt, már ami az előválasztási győzelmét illeti. Pesterzsébeten is borítékolható az eredmény, a szocialista Hiller István mögé mindenki felsorakozott, egyedül a Pálinkás József volt MTA-elnök nevével fémjelzett Új Világ Néppárt színeiben induló Vidákovics László lehet az ellenfele az előválasztáson. A csepel–soroksári körzetben a Momentum Szabó Szabolcs független parlamenti képviselőt indítja a Párbeszéd és a DK által is támogatott Komjáthi Imrével, az MSZP elnökhelyettesével szemben.

Molnár Gyula sávot vált
A XX. kerületben érdekesen alakulnak a dolgok. Kiderült, a szocialista Molnár Gyula egykori újbudai polgármester, jelenlegi parlamenti képviselő – korábbi MSZP-elnök – a DK jelöltjeként indul az előválasztáson, s a DK frakciójába is ül majd be a parlamentben, amennyiben mandátumhoz jut. Információink szerint ezért csak idő kérdése, hogy kizárják az MSZP-ből, mindenesetre a tagságát már felfüggesztette az elnökség. Ez az epizód a szocialisták kárára zajló gyurcsányi térfoglalás említett folyamatának újabb fontos állomása lehet. Molnárnak amúgy a momentumos Tóth Endrével kell elvileg megmérkőznie, akit a Jobbik is támogat.

Molnár Gyula 2018 előtt MSZP-elnökként egyezkedett az összefogásról. <br> Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Molnár Gyula 2018 előtt MSZP-elnökként egyezkedett az összefogásról.
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Vidéken még ennél is kevesebb izgalom várható. Akadnak olyan körzetek, ahol egyik ellenzéki párt sem erőlteti meg magát, vagy azért, mert nincs elég erős embere, vagy a Fidesz győzelme kvázi borítékolható. Ahol van esélyük, ott sem nagyon bíznák a szimpatizánsaikra a döntést. A kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun megyei 1. körzetben például a jobbikos Lejer Zoltán mögé beállt az LMP. A Momentum Bíró Barnát, a DK Szőkéné Kopping Rita helyi képviselőt indítja. A másik kecskeméti körzetben az MSZP–Párbeszéd a helyi képviselő Király Józsefet küldi a ringbe Bodrozsán Alexandra, a Momentum helyi alapszervezetének vezetője ellen. Kiskunfélegyházán egyetlen jelölt van, az LMP-s Kis-Szeniczey Kálmán, aki a megyei közgyűlés tagja.

A pécsi székhelyű Baranya megyei 1. választókörzetben a jelenleg is képviselő, a Párbeszédet csatlakozásával parlamenti frakcióhoz segítő Mellár Tamás mögé az MSZP–Párbeszéd mellett beállt a Jobbik és az MMM is. Mellárnak jelen állás szerint a DK-s pécsi önkormányzati képviselő Auth Istvánnal és a momentumos Nemes Balázzsal kell majd megmérkőznie, ám könnyen lehet, az érintettek visszalépnek majd. Lapzártánkig mindenesetre még nem tették meg.

Szakács László, az újabb DK-s igazolás
Akárcsak Molnár Gyula esetében, a másik pécsi körzetben is jelentős fordulat állt be, amikor az MSZP váratlanul bejelentette: mégsem indítja Szakács Lászlót. Az országgyűlési képviselő úgy kiborult, hogy felfüggesztette a párttagságát, majd múlt szombaton maga Dobrev Klára, a DK kormányfőjelöltje jelentette be, hogy pártja „átveszi” Szakácsot, őt indítja Zag Gábor helyett. Árulkodó a Dobrev-féle poszt hangvétele is: „Laci nemcsak Komló korábbi alpolgármestereként, hanem jelenlegi országgyűlési képviselőként is bizonyította, hogy mindig a pécsiek, komlóiak és a térségben élők érdekeit képviseli.” A zavart csak fokozza, hogy pénteken Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője arról értekezett, „Szakács László előre megtervezte, kilép az MSZP-ből”. Ezt a politikus tagadja. Próbálkozik egyébként még ebben a körzetben Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője is.

Ungár Péter Szakács Lászlóval a parlamentben. <br> Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Ungár Péter Szakács Lászlóval a parlamentben.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Békéscsaba-központú Békés megyei 2. választókörzetben egyelőre nincs kihívója Stummer János jobbikos országgyűlési képviselőnek, akit a DK, az MMM és a Momentum is támogat. Hasonló a helyzet a megye 2. körzetében: Kondé Gábor volt kondorosi polgármester indul a DK színeiben, ellene csak az Új Világ indít jelöltet. Gyulán is csak egy jelölt van, a momentumos Mikóné Hirth Beáta, akit az MMM is támogat.

Borsod-Abaúj-Zemplén 1. körzeté­ben, Miskolcon – ahol Jakab Péter Jobbik­-elnök indult még 2018-ban – egy jelölt van jelenleg, a jobbikos önkormányzati képviselő Szilágyi Szabolcs, aki mögé a DK is beállt. Aligha­nem újabb gyurcsányi viszonzás ez a budapesti gesztusokért. A másik miskolci körzetben fordított a helyzet, ott a Jobbik támogatja a DK-s Hegedűs Andrea önkormányzati képviselőt, akinek azonban esélyes kihívója lehet az MSZP–Párbeszéd színeiben induló Varga László szocialista országgyűlési képviselő.

Ózdon egy jelölt van, a momentumos Kovács József. Érdekesség, hogy Sátoraljaújhelyen a Rokker Zsolttiként ismert humoristát, Erdei Sándor Zsoltot indítja a Jobbik és a DK. Más jelöltről egyelőre nem tudni. Tiszaújvárosban is egy momentumos jelölt van, Pelek Dávid, Mezőkövesden pedig Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője indul a DK színeiben, akinek momentumos és MSZP-s kihívója is akad. Egyelőre.

Sátoraljaújhelyen a Rokker Zsolttiként ismert humoristát, Erdei Sándor Zsoltot indítja a Jobbik és a DK”

Csongrád-Csanád megyében, a 1. számú körzetben az MSZP országgyűlési képviselője, Szabó Sándor indul, akit a Momentum is támogat. Cserébe az MSZP–Párbeszéd a másik szegedi körzetben beállt a momentumos Mihálik Edvin mögé. Neki csupán a DK-s önkormányzati képviselő Binszki Józseffel kell majd megmérkőznie.

Önleleplező magyarázkodás a hatvani DK-elnöktől
Hódmezővásárhelyen indul az MMM elnöke és miniszterelnök-jelöltje, a város polgármestere, Márki-Zay Péter, akit a Momentum és a Jobbik is támogat. Ellenfele a DK-s Mucsi Tamás lesz, akivel már tengelyt akasztottak, miután a polgármester többször is bírálta Gyurcsány Ferencet a tavasz folyamán. Ettől függetlenül Márki-Zay aligha „ússza meg”, hogy parlamenti képviselőjelölt legyen a jövő évi voksoláson. 

Dunaújvárosban egyszerű a képlet, a jobbikos országgyűlési képviselőt, Kálló Gergelyt támogatja az MSZP–Párbeszéd, a DK és az MMM is. De a Momentum is állított önálló jelöltet, Kovács Jankát. Győr-Moson-Sopron győri központú 1. körzetében négy induló van: Jenei Ferenc, az LMP helyi elnöke, Pollreisz Balázs, az MSZP győri önkormányzati képviselője, a DK jelöltje, Jancsó Zita és az MMM-től Urbán Tibor. A másik győri körzetben a DK-s Gasztonyi László az egyetlen jelölt, Csornán pedig a szintén Gyurcsány-párti Szabó Zoltánnal szemben csak az MMM állított kihívót. Nem meglepő: ezek finoman szólva sem a legesélyesebb körzetek az ellenzék számára.

Hajdú-Bihar megye 1. körzetében a volt MSZP-s, immár DK-s parlamenti képviselő, Varga Zoltán csap össze Pálinkás Józseffel, és indul MMM-es és párbeszéd–MSZP-s aspiráns is. Egerben az utóbbi tandem Mirkóczki Zitát, az ellenzéki pártokkal összekülönböző egykori Jobbik-szóvivő, Mirkóczki Ádám polgármester rokonát indítja, a DK és a Jobbik Berecz Mátyást, a Momentum János Zoltánt szeretné jelöltként látni. Gyöngyösön a jobbikos Dudás Róbert lehet a befutó, őt támogatja a Momentum is, a DK pedig az esélytelenek nyugalmával Balogh Bálintot.

Az álmentős videóról elhíresült szocialista Korózs Lajos ugyancsak nem kapott fajsúlyos kihívót Hatvanban. A DK Heves megye 3. választókerületi elnökét, Basa Zoltánt indította, aki azonban a napokban a következő szomorkás, egyben a folyamatot leleplező információt osztotta meg követőivel a Facebookon: „A pártok közt folyamatos a párbeszéd, az egyeztetés, hogy megfelelő jelölt induljon jövőre a fidesz (sic!) bábjai ellen. Ennek következtében néha egyéni áldozatot kell hozni a közösségért és más egyének sikeréért… Ha ezzel segítem a jövő évi ellenzéki győzelmet, örömmel hozok áldozatot. A mai naptól nem szerepelek Heves megye 3. választókerületének előválasztási jelöltjei közt.”

Önmagukkal vetélkedő aspiránsok
Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem fogják lerágni a körmüket izgalmukban az előválasztás résztvevői: Szolnokon az LMP Tóth Áron politológust, a Momentum pedig Kármán Irén dokumentumfilmest nevezi, Karcagon Lukács László György jobbikos képviselő a befutó, Törökszentmiklóson a szintén jobbikos Csányi Tamás. 

Gurmai Zita bizonyosan jelölt lesz jövőre. <br> Fotó: MTI / Kovács Tamás
Gurmai Zita bizonyosan jelölt lesz jövőre.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Tatabányán az MSZP-s Gurmai Zita mérkőzik meg a Jobbik és a DK által favorizált, országosan kevéssé ismert Konczer Erikkel. Esztergomban is meg lehetne tartani az eredményhirdetést, hacsak a jobbikos Nunkovics Tibor nem akar megmérkőzni saját magával, akárcsak a Komárom-központú körzetben, ahol a DK által is támogatott jobbikos Szanyi Gábor vállalkozhatna hasonlóra. Salgótarjánban ringbe száll Dömsödi Gábor volt tévés műsorvezető, mégpedig az Új Világ színeiben, neki a DK-s Godó Beatrixszel és a momentumos Horváth Ferenccel kell megmérkőznie. Érden alighanem a Liberálisok politikusa, Bősz Anett lesz a közös jelölt, őt a DK indítja, Budakeszin pedig szinte mindenki beállt a volt LMP-s Szél Bernadett mögé – kivéve a DK.

A DK a jobbikos Pál Gábort támogatja, aki korábban úgy nyilatkozott, nem tudna tükörbe nézni, ha pártja összefogna Gyurcsányékkal”

Pest megye 3. számú körzetében a DK a jobbikos Pál Gábort támogatja, aki korábban úgy nyilatkozott, nem tudna tükörbe nézni, ha pártja összefogna Gyurcsányékkal. Neki egyelőre van momentumos és MSZP-s kihívója is. Vácon azonban már szinte bizonyosan eldőlt a vetélkedés, a momentumos Juhász Béla biztos befutónak tűnik, ugyanis nincs riválisa. Hasonló a helyzet Vecsésen (itt szinte mindenki a DK-s Fricsovszky-Tóth Pétert akarja), Nagykátán (ahol pedig mindenki az LMP-társelnök Schmuck Erzsébethez sorolt be), Barcson (a jobbikos Ander Balázs mellett az ellenzék), Marcaliban (a szintén jobbikos Steinmetz Ádám a favorit), Tapolcán (ugyancsak Jobbik: Rig Lajos) és Siófokon (ahol a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita próbálhat majd ismét bejutni az Országgyűlésbe, ezúttal egyéni jelöltként).

Ungár vs. Czeglédy, a Vas megyei tétmeccs
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú körzetében egyedül az MSZP–Párbeszéd állított jelöltet a jobbikos Lengyel Mátéval szemben, s érdekesség, hogy a 3. számú, kisvárdai központú körzetben egyelőre senki nem jelentett be indulót. 

Vádlott és előválasztási jelölt: Czeglédy Csaba. <br> Fotó: Ficsor Márton
Vádlott és előválasztási jelölt: Czeglédy Csaba.
Fotó: Ficsor Márton

Vas megyében, Körmenden az MSZP–Párbeszéd és a DK kvázi közösen nevezi Ipkovich György volt szombathelyi szocialista polgármestert. Szombathelyen a DK színeiben a hatmilliárdos adócsalási vádja miatt éppen bíróságra járó Czeglédy Csaba száll szembe az LMP-s Ungár Péterrel, akit a Jobbik is támogat. A többi párt egyelőre nem jelentett be indulót ebben a körzetben.

Nyitóképen: Megelőlegezett bizalom? Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc még 2017-ben. Fotó: Szigetváry Zsolt

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. június 27. 11:11
Fletó besegít Orbánnak győzni.................................ismét !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jasand
2021. június 25. 13:02
Tisztelt Szerkeztőség Az a kérdésem hogy az én hozzá szólásaimnál a válasz erre ikon miért nincs ?
Jasand
2021. június 25. 12:31
Mi a fenét foglalkoznak a baloldallal ? Ők úgy sem tudnak bele szólni az ország életébe. Majd ha kormányra kerülnek lehet kritizálni . Addig pedig hagy egyezkedjenek . Mindig a kormányzást kell értékelni tanuljuk már meg ! Vicces a fidesz politikába hogy ők bíráják hogy őket hogy bírálják . Nékük nem az a feladatuk ! Majd ha ellenzékbe kerülnk ...
NKFF
2021. június 25. 11:49
Hát a fotót nézvén!Szerintem ebbe a Molnárba több becsület van mint Gyurcsányba és a Kamu Geribe együtt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!