Bízzuk a jobboldalra!

2021. június 30. 11:01

2021. június 30. 11:01
Szalai Laura

Nagy lépés a mai nap a hazai klíma­politikában, a kormány ugyanis július 1-jétől betiltja az egyszer használatos műanyagokat. Mostantól környezetbarát anyagból készült tányérból eszünk, lebomló szívószállal iszunk, és a műanyag zacskók nagy részéről is le kell mondanunk. Az intézkedés több mint örvendetes, hiszen megálljt parancsolhat a műanyagszennyezésnek, és elindulhatunk afelé, hogy felszámoljuk „eldobható kultúránkat”.

A környezetvédelem ügyét régóta próbálja kisajátítani a baloldal. Greta Thunberget a zöldügyek Jean­­ne d’Arcjává avanzsálták, évek óta figyelmeztetnek, hogy a klíma­katasztrófa előtti huszon­negyedik órában járunk, az úgynevezett klímaszorongásból pedig már-már népbetegség vált. A klíma­kérdést a hazai baloldal is megkísérelte integrálni a poli­tikájába, ám leginkább a kommunikációs szintig jutott. Igaz, Buda­pesten néhány elképzelésüket már átültették a „gyakorlatba”: méh­legelőt és rovarhotelt hoztak létre, Karácsony Gergely főpolgármester pedig klímavészhelyzetet hirdetett a megválasztását követően. Más kérdés, utóbbi inkább most vált indokolttá, miután az egyre kaotikusabbá váló fővárosi közlekedés okozta dugók miatt gyakorlatilag hetek óta benzingőzben élünk.

Visszatérve a műanyagszigorra: az most mintha nem lépte volna át a progresszív ingerküszöböt. Szóba se hozzák. Sőt, a témát is elfelejtették. Ez valahol természetes, hiszen megfigyelhettük: mihelyt az egyiket megunják, jöhet is a következő világmentő követelés. Csak lehessen hozzá menő plakátokat és közösségi médiás akciókat készíteni!

A progresszíveknek mindig be kell hozniuk egy új ügyet, legyen szó egy életforma (mindent rendelj alá a klímavédelemnek), egy étrend (legyen mindenki vegán) vagy éppen az aktuális sláger, az lmbtqi-mozgalom társadalomra való ráerőltetéséről.

Miközben szeretnék igazságosabbá és egyenlőbbé tenni a világot, valójában csak saját morális jóllétük számít”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!