Alábecsülték a járványt a világ országai

2021. június 30. 12:46

Egyre több helyen korrigálják fölfelé az utóbbi hónapok koronavírusos halálozási adatait.

2021. június 30. 12:46
Demkó Attila
Demkó Attila

Május végén robbant a hír Peruban: a kormány megemelte a járvány halálos áldozatainak számát, méghozzá a háromszorosára, 69 342-ről 185 380-ra. Ezzel a 33 milliós ország egy pillanat alatt Magyarország elé került a halálozási listán, hiszen így hivatalosan a lakosság több mint 0,5 százaléka halt meg. Ma Peru 191 000 halottal közel van a 0,6 százalékhoz, és a járvány továbbra is tombol az országban. Nem zárható ki, hogy év végére megközelítik az 1 százalékot.

Peru az első ország a valósággal való szembenézésben azok közül, amelyek képtelenek voltak a járvány megfelelő követésére. Az önbevalláson alapuló koronavírus-adatok számos országban megbízhatatlanok: van, ahol tudatosan nem mondanak igazat, és van, ahol egyszerűen nem tudják, mi az igazság. Aki a koronavírus-járvány halálos áldozatainak arányszámát napról napra tanulmányozta 2020 eleje óta, annak feltűnhettek furcsaságok. Sokáig vajon miért Andorra, San Marino vagy éppen Gibraltár állt az élen az egymillió főre jutó halálozásban? Azt senki sem hihette, hogy valami átok sújtja ezeket a fejlett miniállamokat. A racionális magyarázat az, hogy kis méretüknél fogva a társadalom szinte egészét gyorsan le tudták tesztelni, így pontosan látták, ki halt meg covid-19-ben. Az is feltűnő, hogy a három miniállam a két legkorábban és sokáig leginkább sújtott Spanyolország és Olaszország de facto része. Aztán persze ott volt Belgium, majd Csehország, végül Magyarország az élen. Hazánk máig a második a Worldometer által közölt listán, és sokan mantraként ismételgetik ezt az adatot a kudarc jeleként.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!