A berni világbajnoki döntőtől a modern csúcsfociig

2021. június 16. 11:43

2021. június 16. 11:43
null

Balázs Boldizsár írása a Mandiner hetilapban.

1954, Bern. A futball-világbajnokságok valaha volt egyik legnagyobb meglepetése. Az Aranycsapat elveszíti a döntőt az NSZK ellen. Többen mondták a csapattagok közül, ha nyerünk ott, nem szélednek szét szerte a világban 1956-ban, és még meg is védik a címüket a következő vb-n. Pelé ide, Pelé oda. Egyes történészek szerint viszont lehet, hogy a vereség nélkül nincs is ötvenhat: a tömeg erejére akkor ébredt rá a magyar nép, mikor a világbajnoki ezüst feletti keservében kivonult az utcára – a gyülekezési tilalom ellenére is.

Czibor Zoltán (j) a Magyarország–Svédország mérkőzésen 1953-ban a Népstadionban. A végeredmény 2:2. <br> Fotó: MTI / Bojár Sándor
Czibor Zoltán (j) a Magyarország–Svédország mérkőzésen 1953-ban a Népstadionban. A végeredmény 2:2.
Fotó: MTI / Bojár Sándor

Elnyomásból és bátrakból még nem lesz forradalom, ahhoz ez a két évvel korábban megszülető kollektív öntudat is kellett. Ahogy megannyiféle következménye lehet a vereségnek, sokan különböző okait is vélik. Kettő bizonyos. Adi Dassler stoplisai nagy előnyt jelentettek az ellenfélnek a felázott talajon, és az utolsó percekben Puskás teljesen szabályos egyenlítő gólját vették el les címén. Az első ok, a technológiai hátrány már kicsivel később is malőrnek tűnt, a második nemrég, a videóbíróval vált azzá. A technológia hatalma persze messze nagyobb, mint egy mégoly meghatározó meccseredmény befolyásolása: forradalmian alakítja a történelmet. Az éppen folyó Eb-n egy-két villanásban el lehet kapni, hogy manapság miben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!