Jó, jobb, legjobb vakcina? – fontos a második oltás is

2021. május 05. 11:09

Tizenkétszer ellenállóbbak a fertőzéssel szemben azok, akik mindkét dózist megkapták valamelyik koronavírus elleni oltásból. Eközben kérdéses, milyen adatok kellenek a hatékonyság igazolásához.

2021. május 05. 11:09
null

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

Valóságos nyilatkozatcunamit indított el az a táblázat, amelyet a kormány április utolsó hétvégéjén hozott nyilvánosságra. A sokak által kritizált kimutatás korábban ismeretlen számokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mennyien betegedtek meg, illetve hányan hunytak el azok közül, akik felvették a koronavírus ellen mindkét vakcinát. A táblázat az oltási kampány kezdetétől, azaz december 26-ától április 20-áig elérhető adatokból készült.

A kormány adatai szerint a legjobb hatékonyságú vakcina a Sputnik V, hiszen százezer oltottra vetítve mindössze 95-en betegedtek meg az oltást követően, és egyetlen halálozás történt. A második oltás utáni megbetegedések számát nézve a második helyen a Moderna, a harmadikon a Sinopharm-féle vakcina, a negyediken a Pfizer–BioNTech, az ötödiken az AstraZeneca készítménye végzett. A sorrend a halálozásokra vonatkozóan némiképp módosul: az orosz oltás itt is első helyen szerepelt, utána az AstraZeneca, majd a Sino­pharm oltóanyaga, a Moderna, végül sokak meglepődésére 
a Pfizer­–BioNTech mRNS-vakcinája következett.

Mit mutatnak a számok?
Mielőtt belemennénk az adatsor részleteibe, szögezzük le a legfontosabbat, amit nem győznek hangsúlyozni a járvány­ügyi szakértők: minden vakcina hatékony, és az oltóanyag az egyetlen eszköz, ami kivezethet minket a világot több mint egy éve sanyargató vírushelyzetből.

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila
Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

A kormány által nyilvánosságra hozott számok biztatók. Még ha a kimutatás szerint legkevésbé hatékonynak látszó vakcinákat nézzük is (hogy miért csak annak látszó, arra később kitérünk), akkor is elmondható: oltás nélkül vagy csak az első oltással 6,7-szer nagyobb esély volt elkapni a kórt, mint két dózis AstraZeneca-szer után, és 8,5-szer nagyobb esély, mint ugyanannyi Pfizerrel immunizálva. Ugyanezen körülmények között az érintettek 13,3-szer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg, mint a Sinopharm dupla adag vakcinájával, 26,7-szer gyakrabban, mint két Modernával, és csaknem 50-szer nagyobb eséllyel, mint két Sputnik V-vel.

Aki nem vette fel az oltást, vagy csak egy dózis vakcinával oltották be, 8,3-szer nagyobb valószínűséggel hunyt el, mint aki mindkettőt megkapta”

Az immunizálás utáni elhalálozás adatai is figyelemre méltók: az oltatlan vagy egy oltást kapó emberek 5-ször gyakrabban vesztették életüket a fertőzés következményei­ben, mint azok, akik két Pfizert kaptak, vagyis a vakcina 5 fertőzött emberből 4-et sikeresen megmentett a legsérülékenyebbek közül is. A Moderna mindkét dózisával beoltott 8 emberből 7 menekült meg a halálos kimeneteltől; ez a szám a Sinopharm vakcinájánál 10-ből 9, az Astra­Zenecáénál 23-ból 22, az orosz oltóanyagnál pedig egészen meglepő, 163-ból 162.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PPK
2021. május 09. 13:58
Hát igen, teljesen igaza van a szakértőknek. Úgy tűnik, a táblázatot a szakmai tudás teljes hiányában szerkesztették, vagy, és ez a valószínűbb, buta propagandisták átírták, hogy a népek azt gondolják az orosz meg a kínai a legjobb. Nem kellett volna magyarázkodni a Mandin se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!