Diplomáciai áttörés Szíriában?

2021. május 19. 12:45

A polgárháború és terror tépázta ország reintegrációja az utóbbi két év folyamatainak logikus következménye lenne.

2021. május 19. 12:45
Szalai Máté

Diplomáciai mérföldkőhöz érkezhet a szíriai háború, ha igaznak bizonyulnak a napokban felreppent pletykák. Ezek szerint Damaszkuszban járt egy szaúdi delegáció, hogy egyeztessen a két ország közötti kapcsolatok újrafelvételéről, valamint Szíria visszalépéséről az Arab Ligába. Ráadásul erre nem évek múlva, hanem már most nyáron sor kerülhetne. Ezek a lépések, ha valóban megtörténnek, jelzik a kormány regionális legitimitásának erősödését – és ha nem is a háború lezárását, de annak elismerését, hogy Bassár el-Aszad elnök valószínűleg túl fogja élni a konfliktust.

Szíria regionális reintegrációja az utóbbi két év folyamatainak logikus következménye lenne. Egyrészt a háborúban az Aszad-ellenes erők visszaszorultak, érdemi előrelépést nem tudnak tenni, iráni és orosz segítséggel a központi kormány stabilizálni tudta a helyzetét, még ha ez a stabilitás mindenképpen törékeny. Másrészt az ellenzék fő regionális támogatói már szinte mind stratégiát váltottak, és nem törekszenek a kormány megbuktatására: Törökország az államfő helyett a kurd csoportok visszaszorítására koncentrál, az öböl menti államok pedig diplomáciai lépéseket tesznek Aszad felé. Harmadrészt az utóbbi időszakban elindult a közeledés Irán és Szaúd-Arábia között, hiszen a kettejük közötti konfliktus már mindkét állam számára több költséggel járt, mint haszonnal. A Teherán és Rijád között zajló tárgyalásokat hivatalosan is elismerték, azt pedig nem nehéz feltételezni, hogy ezeken Szíria kérdése is felmerült.

Azonban még ha valóban visszatérhet is Szíria az Arab Ligába, az nem fogja megoldani a rezsim minden problémáját. A szervezetben való tagság gyakorlati haszna kevés, főleg normatív előnyökkel jár. A nemzetközi szankciós környezet nem változik, a nyugati és nemzetközi kényszerintézkedések miatt továbbra is akadályokba fog ütközni az ország világgazdasági reintegrációja. Ezenfelül érvényben marad az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254. számú határozata, amelynek a rendezésre vonatkozó feltételeit – inkluzív kormányzás, új alkotmány és szabad választások – a rezsim továbbra sem teljesíti.

Bassár el-Aszad elnök valószínűleg túl fogja élni a konfliktust”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!