Elbúcsúzott az áltudományok kritikusa

2020. november 12. 04:03

A kanálhajlítók, parafenomének és más csodadoktorok legelkötelezettebb kritikusai közé tartozott a napokban elhunyt James Randi.

2020. november 12. 04:03

Október 20-án, 92 éves korában elhunyt James Randi amerikai bűvész, a nemzetközi tudomány-népszerűsítés és az úgynevezett szkeptikus mozgalom világhírű személyisége. A torontói születésű Randall James Zwinge munkássága sok tekintetben megtermékenyítőleg hatott a tudománykommunikációra.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Randi bűvészi-művészi szempontból aktív, fiatalabb évei során elsősorban szabadulóművészként vált ismertté Amerikában. 1981-ben róla nevezték el a 3163/1981 QM C jelű kisbolygót, ami már akkor jelezte a tengerentúli tudományos világ tiszteletét a munkássága iránt, amellyel a természeti jelenségeket igyekezett közelebb hozni, átélhetővé tenni a kutatások világában kevéssé jártas közönség számára.

Magyarországon leginkább azért lett a neve széles körben ismert, mert felvette a küzdelmet a magát természetfeletti képességekkel felruházottnak hirdető parafenoménnel, a magyar származású Uri Gellerrel, vagyis Gellér Györggyel. Randi színpadi és televíziós szereplései során számos alkalommal bizonyította, hogy Geller egyik leghíresebb produkciója, a kanálhajlítás hátterében nem természetfeletti képességek rejlenek, hanem egyszerű bűvésztrükkök.

A produkciót egyebek mellett 1992-ben Budapesten, a Planetáriumban rendezett bemutatóján is leleplezte, éppúgy, mint az állítólagos manilai csodadoktor puszta kézzel a testbe hatoló „gyógyítási” módszereit.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!