Ne legyen a buliból halotti tor!

2020. szeptember 09. 19:32

Magyarország gyógyszer- és eszközellátottsága jó, az egészségügy sokat tanult a járvány első hullámából – mondja lapunknak Zacher Gábor. A toxikológus nagyobb fegyelmezettséget sürget a lakosság részéről, és szigorúbb fellépést azokkal szemben, akik megtagadják a maszkviselést.

2020. szeptember 09. 19:32
null

Konopás Noémi interjúja a Mandiner hetilapban.

„Maradj otthon!” – szólt az első hullám jelmondata, amikor feleannyi volt a napi esetszám, mint a napokban. Mi lehetne a mostani időszak szlogenje?
Szűrjünk egyre többet! Most azért is van több eset, mert sokkal többet szűrünk, például Budapesten és Pest megyében több mint nyolcszáz vizsgálatot végeznek el. Ha magasabb a tesztek száma, kiderülnek a pozitív esetekkel érintkező szekunder kontaktok, így egyéb problémákra is sokkal inkább fel lehet hívni a figyelmet. Eddig ha az ember megkérdezte a környezetében, ismer-e covidos beteget, kilencvenöt százalék válaszolt nemmel. Mostanáig nem éreztük a saját bőrünkön a történetet. Ám így, hogy egyre több pozitív eset derül ki az ismeretségi körben is, kezd emberközelibbé válni a pandémia. Ráadásul a covidpozitívok átlagéletkora harmincegy év körül van, az előző körben a tipikus koronavírusos beteg a hatvanötödik életévét is betöltötte.

Ennek mi lehet az oka?
Egyrészt nemcsak a szűrés több, hanem több fiatalt is tesztelnek. Másrészt az első hullámban a fertőzések és a betegek jelentős része kórházakból, idősotthonokból került ki, ma már inkább a rendezvényeken, a bulikban, a normál emberi kapcsolattartások során fertőződünk meg. A vírus reprodukciós indexe most 2-2,5 körül van, pedig 1 lenne az ideális. A 2 már súlyosabb járványhelyzetet jelez.

Mit mutat ez az index?
Azt, hogy egy fertőzött átlagosan hány kontaktnak adhatja át a fertőzést rövid időn belül. Matematikailag lehet modellezni a vírus terjedését, az operatív törzsben vannak speciálisan ezzel foglalkozó matematikusok. Ők a modellekkel valóságközeli állapotot tudnak felvázolni. Kétlem, hogy bárki modellezni tudná azokat a járvány előtti időszakot idéző, nagy bulikat, amelyek most zajlanak. Érzékelhetően lazul a fegyelem. A bulizó fiatalok jobban tennék, ha elhalasztanák a programjaikat fél-egy évvel, amikorra meglesz a vakcina. Azért kellene most fegyelmezettnek lenni, hogy a buliból ne legyen halotti tor, és ne veszítsék el a nagymamájukat, nagypapájukat vagy a szüleiket.

Olyan esetről is hallani, hogy valakinek a tesztje pozitív lett, mégis jár-kel a környezetében, és részt vesz rendezvényeken. Nem tűr nyomdafestéket, amit az ilyen felelőtlen állampolgárnak üzennék.
Ez törvénysértés, nagyon remélem, hogy a törvény szigorával le fognak rá sújtani. A mostani helyzetben ha valaki kimutathatóan ilyen személytől kapja el a vírust, és súlyosabb kimenetelű betegsége lesz, akkor az nem feltétlen a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájába tartozik, akár más büntetőjogi kategóriát is érinthet. De adja az ég, hogy ilyen ne történjen!

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Márciusban a köznevelési intézményeket bezárták, most viszont elindulhatott a tanév. Jó döntés volt visszatérni a hagyományos oktatáshoz?
Vannak országok, ahol később kezdenek, vagy el sem indul hagyományos formában az oktatás. Itthon már most van néhány intézmény, amelyet be kellett zárni koronavírus-fertőzés miatt, és nagy esélyt látok arra, hogy egyre több lesz. Az egyetemek már korábban léptek: jó pár intézményben tilos személyesen látogatni az előadásokat, ehelyett digitálisan tanítanak szeptembertől. Annak, hogy az iskolák megnyitották a kapuikat, a tanévkezdéshez képest tíz-tizenkét nap múlva lesz érzékelhető hatása a fertőzöttek számában. Valljuk be őszintén: a gyerekek hiába próbálják, nem tudják százszázalékosan betartani a szabályokat, ezért a házi feladat helyett a vírust fogják hazavinni. Még ha körükben tavasz óta nőtt is a fertőzöttek száma, ők jó eséllyel nem fognak megbetegedni, hiszen alapvetően egészséges gyermekeknél a betegség lefolyása sokkal enyhébb, mint a felnőtteknél – persze a veleszületett rendellenességben vagy daganatos betegségben szenvedő gyerekeknél más a helyzet. Tehát a fertőzött, de tünetmentes fiatal hazamegy, találkozik apával-anyával, nagymamával-nagypapával, és kiváló terjesztő lesz.

Viszont már nem lehet őket otthon tartani, szükségük van arra, hogy intézményi keretek között tanuljanak.
Nem volt egyszerű, de az első hullám idején valahogy alkalmazkodtunk a helyzethez. Amikor az iskolabezárásról kell döntenie a kormánynak, nincs könnyű dolga, hiszen annak messzire vezető következményei lehetnek. A szülő kiesik a munkából, nem biztos, hogy meg tudja tartani a munkahelyét, és az egész család egzisztenciája válik bizonytalanná. Tény, hogy magas is a munkanélküliség.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!