Oligarchák, törökök, a kínai drón és a stukker

2020. július 22. 13:41

Megtisztítanák a „maffiával” összefonódott bolgár politikát a július elején utcára vonuló tüntetők. A balkániasan abszurd fordulatoktól sem mentes események megingatták Boriszov kormányfő pozícióját – valószínű azonban, hogy a politikai válság csupán az oligarchaharc újabb fejezetét jelenti.

2020. július 22. 13:41
null

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban.

Kisebb megszakítással 2009 óta irányítja az országot a Todor Zsivkov volt kommunista diktátor és II. Simeon utolsó bolgár cár testőréből Szófia polgármesterévé, majd miniszterelnökké avanzsáló Bojko Boriszov. Noha a populista retorikát szilárdan Európa- és Amerika-párti politikával elegyítő kormányfő az utóbbi években nehezen mosta le magáról a korrupciós vádakat, népszerűsége a koronavírus-járvány alatt növekedni kezdett. Pozíciója azonban ismét megrendült, miután néhány hete rég nem látott méretű tüntetések kezdődtek az oligarchák befolyása alatt lévő politika megtisztításáért.

Zavaros vizek

Forró ügy a környezetvédelem Bulgáriában: 2019 novemberétől a Szófiához közeli Pernik várost jelentős vízhiány sújtotta, miután szinte teljesen kiszáradt a települést ellátó Sztudenai-víztározó. A kormányzat 2016-ban jelentette be, hogy felújíttatja az ötvenes években épült tározó műszaki berendezéseit, a munkálatokkal azonban nemigen haladtak előre, s az elöregedő vezetékek miatt közben hatalmas mennyiségű víz szivárgott el. A helyzetet súlyosbította, hogy a Pernik melletti ipartelep elvonta az ivóvízkészlet jelentős részét. A tárca vezetője, Neno Dimov figyelmen kívül hagyta a víztározó kiszáradásáról szóló jelentéseket, és csupán az akut vízellátási problémák kiütközésekor értesítette az ipartelepet arról, hogy nem használhatja a tározó vizét.

„Nem kapok levegőt” feliratú táblát tart egy fiatal kormányellenes tüntető a szófiai parlament előtt 2020. július 20-án. Több száz tiltakozó követelte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és  kormánya lemondását.<br>Fotó: MTI / EPA / Vaszil Donev
„Nem kapok levegőt” feliratú táblát tart egy fiatal kormányellenes tüntető a szófiai parlament előtt 2020. július 20-án. Több száz tiltakozó követelte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és kormánya lemondását.
Fotó: MTI / EPA / Vaszil Donev
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!