Nem furcsák ők, csak mongolok

2020. július 29. 19:46

Északról az orosz medve, délről a kínai sárkány fogja körül. Nyugatra tőle, a valaha Dzsingisz kán uralta sztyeppén rendőrállamok, puha posztszovjet diktatúrák és forradalomról forradalomra bukdácsoló kényszerköztársaságok sorakoznak. Politikai tudatában a nomád szabadság keveredik a hidegháborús tojástánccal a kínai és a szovjet blokkok között. Ez Mongólia.

2020. július 29. 19:46
null

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Kétszáznyolcvanhét fertőzött, nulla halott, a világszerte „szabványosított” kéthetes helyett huszonegy napos karantén a határátlépőknek, egy teljes fővárosi kerületet érintő „lockdownszimuláció”, harmincezer ajándék bárány a vírustól szenvedő Kínának, kasmírkecskénként hétdollárnyi tugrik a hazai gyapjúipar károsult kistermelőinek – ennyivel tudta le Mongólia az év politikai slágertémáját, a korona­vírus-járványt. Míg a világ karanténban ült, Mongólia a maga játszmáit vívta a szomszédságban: június 24-én tartották a parlamenti választást, az ugyanazon a napon mongol katonák részvételével zajló győzelem napi moszkvai díszszemle élő közvetítését pedig – a választást befolyásolni képes, szimbolikus volta okán – a köztévé levette a műsorról. Erre az ulánbátori orosz nagykövetség hevesen reagált, és felkérdezte a közmédia igazgatótanácsát, hogy vajon beállt-e abba a globális kampányba, amely választások meghekkelésével vádolja az oroszokat. Ezt a sértést a tévéelnökön kívül persze még sokan kikérték maguknak, nem kis részben azért, mert mongol politikai csúcsvezetők generációi szenvedték már meg azt, hogy a két nagy szomszéd mindig szimbolikus győzelmeket próbál aratni.

Dzsingisz kán szobra Ulánbátorban.<br>Fotó: Shutterstock
Dzsingisz kán szobra Ulánbátorban.
Fotó: Shutterstock

A mongol Trump

Egy tévéműsorból keveredő diplomáciai csetepaté persze jelentős előrelépés azokhoz a „szimbolikus győzelmekhez” képest, amelyeket a szovjetek a harmincas években arattak – emlékezetes, hogy Peldzsidín Genden mongol miniszterelnök 1935-ben egy politikai vita alkalmával darabokra törte Sztálin pipáját, ezért később a Szovjetunióba rendelték, és 1937-ben kivégezték. Horlógín Csojbalszan regnálása alatt a Mongol Népköztársaság a japánok ellen szovjet szövetséges volt, félmillió lóval segítette a Vörös Hadsereget. Jumdzságín Cedenbal 1974 és 1984 között regnáló államfő pedig talán a legnagyobb szívességet tette a szovjet vezetésnek, amikor egy elmérgesedett kínai–mongol tárgyalássorozat után nyíltan felajánlotta országát annexióra a Szovjetuniónak, amit az kegyesen visszautasított – de katonákat azért küldött, és 1991-ig ott is tartotta őket.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!