Felvállaljuk a magyar kisebbség védelmét

2020. május 14. 00:59

„A megtisztulást tűztük ki elsődleges célként” – mondja lapunknak Grendel Gábor. A szlovák parlament alelnökét, a választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párttal szövetséges NOVA politikusát a felvidéki magyarság és a visegrádi együttműködés jövőjéről is kérdeztük.

2020. május 14. 00:59
null

Nagy Csomor András interjúja a Mandiner hetilapban.

Magyar vagy szlovák politikusnak tartja magát?
Szlovákiában politizáló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgár vagyok, ez egy közép-európai mix, amely mindig is szimpatikus volt az elődeim számára.

Magyarként hogyan került egy szlovák párt soraiba?
Újságíró szakon végeztem a pozsonyi Comenius Egyetem bölcsészkarán. Eredetileg az Új Szónál újságíróskodtam, utána bekerültem a szlovák médiaközegbe. Később a legnézettebb kereskedelmi tévécsatorna, a TV Markíza riportere és politikai vitaműsorok vezetője voltam, ennek köszönhetően szólított meg tíz évvel ezelőtt a belügyminiszter, a kereszténydemokrata Daniel Lipšic, hogy legyek a szóvivője; így kerültem a barikád másik oldalára, a politikába. Vele alapítottuk közösen a NOVA pártot 2012-ben, azóta vagyok a szlovák politika része, 2016 óta a parlamentben is.

Soha nem akart magyar párt politikusa lenni?
Az igazat megvallva nem vonzott a szlovákiai magyar médiaközeg: elég szűk, van egy napilap, egy rádióállomás és a közszolgálati tévében egy magyar hírmagazin. Újságíróként a szlovák médiában szerettem volna érvényesülni, és ez mondható el a politikai pályafutásomról is.

Fotó: MTI / EPA / Szlovák elnöki hivatal
Fotó: MTI / EPA / Szlovák elnöki hivatal

Az új kormány megalakításakor felmerült a neve belügyminiszterként is, végül a parlament alelnökének választották. Elégedett a pozícióval?
Elsősorban annak örülök, hogy sikerült leváltanunk a többszörös győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártot és Robert Fico kormányát – ez volt a stratégiai cél. Valóban felmerült a nevem a belügyi tárcával kapcsolatban, viszont bármennyire igazságtalan is, volt itt egy politikainak vagy inkább alviláginak nevezhető, manipulált eljárás, amelyet az egyik alvilági figura kezdeményezett velem szemben. Arról az illetőről van szó, aki ellen vádat emeltek a 2018-as Kuciak-gyilkosság kapcsán. Ő kezdeményezett velem szemben eljárást a választások előttre időzítve. Akkor azt mondtam, hogy amíg nem mentenek fel, nem vállalhatom a belügyi tárcát, mert a belügyminiszter alá tartozik a rendőrség, a nyomozati szerv. Emiatt nem lettem én belügyminiszter. Egy nappal azután, hogy Igor Matovič új miniszterelnök véglegesen bejelentette, hogy más személy lesz a belügyminiszter, az eljárást is leállították.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!