Akik Kárpátalja ifjú tudósait mentorálják

2020. január 08. 23:35

Momentum Doctorandus néven 2011 óta dolgozik egy kárpátaljai csapat azon, hogy összefogják és segítsék szűkebb szülőföldjük tudományos pályára készülő magyar fiataljait. A szervezet vezető személyiségeivel beszélgettünk a sokéves munka tapasztalatairól.

2020. január 08. 23:35
null
Dankai Péter

Mint minden határon túli magyar közösségnek, a kárpátaljai magyarságnak is óriási szüksége van minden olyan szervezetre, amely elősegíti boldogulását az adott ország társadalmi életében vagy akár a nagyvilágban is. Kilenc évvel ezelőtt alakult meg a kárpátaljai doktoranduszok érdekvédelmi egyesülete, a Momentum Doctorandus. A Mandinernek Kosztur András alelnök, Fazekas Andrea alelnök, illetve Bátyi Szilvia, a Pannon Egyetem adjunktusa, a szervezet egyik alapító tagja beszélt az egyesület munkájáról.

A HÁTRÁNYOK LEKÜZDÉSE

A nemzeti kisebbségi léttel együtt jár az ebből adódó és a mindennapi életben jelentkező különböző hátrányok leküzdése.  Az egyik olyan terület, ahol folyamatosan akadályokba ütközik a kárpátaljai magyar ember, a nyelvi-oktatási szféra. Ha egy ukrajnai felsőoktatási intézménybe kíván felvételizni egy magyar fiatal, sok hátránnyal indul ukrán társaihoz képest. Szembesülnie kell azzal, hogy az államnyelv korlátozott ismerete miatt sokat fog bukdácsolni, konfliktusokba keveredhet. Sok hátrány érheti majd a tanulmányai során. Szóba jöhet még az is, hogy egy magyarországi felsőoktatási intézménybe felvételezik k, azonban jelentős különbségek vannak a magyar és az ukrán oktatási rendszer között. A magyarországi felsőoktatási felvételi eljárás folyamata sokszor átláthatatlan egy átlagos frissen érettségiző kárpátaljai diáknak. Ráadásul az anyaországban folytatott tanulmányok magukban hordozzák annak a veszélyét, hogy soha nem tér többé vissza az illető a szülőföldjére, hanem a diploma megszerzése után Magyarországon helyezkedik el, és idővel teljesen áttelepül oda. Megjegyezhetjük: az esetek körülbelül nyolcvan százalékában ez történik.

A csoportot nyitottá tették minden kárpátaljai magyar fiatal kutató számára
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!