A narratíván és a fegyvereken múlik minden

2019. december 03. 21:50

Hogyan őrlődik fel az orosz lélek két pólusa, az apokaliptikus és a nihilista között minden középút? Mi az összefüggés az orosz politika és egy történet közt, amelyben még a legszörnyűbb gyilkosság sem jóvátehetetlen? Putyin fő ideológusának regénye bepillantást enged Oroszország világába.

2019. december 03. 21:50
null
Czopf Áron
Czopf Áron

„Emlékszel a háborúra Nabokov utolsó eredeti kéziratáért? Hét halott” – beszélget két orosz maffiózó a Nulla körül című regényben, amely egy, az orosz kulturális életet behálózó összeesküvésről szól. A 2009-ben megjelent könyvet az orosz elnöki adminisztráció akkori helyettes vezetője, Vlagyiszlav Szurkov írta, akit Putyin szürke eminenciásaként emlegetnek. A kilencvenes évek végén az orosz politikai elitbe emelkedő Szurkov eredetileg színházi rendezőnek készült, művészies, intuitív hajlamait végül a Kremlben kamatoztatta. Felfogása szerint életünket tisztázatlan eredetű szövegek, narratívák kavargó káoszában éljük, politikai sorsunkat pedig a kultúra határozza meg. Ha nézetei nem lennének önmagukban is rendkívüliek, mindezt egy, a felesége lánykori nevéből képzett írói álneve alatt megjelent gengszterregényben adja a tudtunkra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!