Patchwork

2019. november 13. 02:34

2019. november 13. 02:34
null
Kéri Gáspár, Klementisz Réka, Muray Gábor, Wirth Imre
Humanizmus feketén-fehéren
| Kéri Gáspár |

Az európai gyökerű, két világháború között kibontakozó humanista fotográfia valamikor a hatvanas években érte el az amerikaiak ingerküszöbét többek között olyan, a tengerentúlra elszármazott alkotóknak köszönhetően, mint André Kertész vagy a fotó-dokumentarizmust pimasz módon új alapokra helyező, a rontás esztétikáját a vizuális kánonba emelő Robert Frank. A fiatal lányként 1956-ban családjával  Magyarországról az Egyesült Államokba emigráló Sylvia Plachy, valamint generációja hatvanas években induló pályáját is erőteljesen meghatározza e két alkotó vizuális történetmesélő formanyelve. A szokatlanul erőteljes közvetlenséget produkáló, a személyes sorsokat szubjektív pillanatképeken láttató, ezzel teljesen új dimenziókat nyitó emberábrázolást az új generáció is sajátjának érzi. Az idős Kertész sokáig mentora is volt Plachynak, akinek fotóit egyebek között olyan lapok közlik, mint a The New York Times, a Newsweek, a Fortune, a  The New Yorker vagy a Vogue. Szinte kizárólag fekete-fehérben feldolgozott témái között a New York-i jelen és szülőföldje emléktöredékei egyaránt meghatározók; ismert alkotókról és sztárokról készült portréi Andrej Tarkovszkijtól David Bowie-n át saját fiáig, Adrien Brody Oscar-díjas színészig pedig rámutatnak az új alapokra helyezett humanista fotográfia azon szándékára, amely a hírnév és a sztárság mögött rejlő embert kívánja fókuszba helyezni.

(Sylvia Plachy: Dalok fekete-fehérben – Műcsarnok, november 24-éig)

Szép csendben
| Muray Gábor |

Ülök a buszon, egy hadseregnyi kamasz között aszalódva, premierről hazafelé. Zötykölődünk, kedvesen. És én közben azon morfondírozom, hogy néhány évvel ezelőttig a tinifilm a becsajozásról és az első lábközi élmények burleszkjéről szólt, a 2010-es évek végére viszont kinőtt a műfaj a süketelésből. Vagy a fiatalokat mentoráló filmtámogatási rendszer változott meg, vagy a kamaszok nem kérnek a komédiából, aztán az is lehet, hogy az új generáció bátrabb és közlékenyebb az elődeinél.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!