A románságnak is joga van megismerni az igazságot

2019. november 19. 21:56

Nem a román nép, hanem a román történelemhamisítás ellen írt tisztázó esszét Czimbalmos Ferenc. A Zsil-völgyi magyar szórványban évtizedekig tanító történelemtanár szerint a hosszú élet titka a mértékletesség mindenben – kivéve a tudományban.

2019. november 19. 21:56
null
Sólyom István

Tíz perccel korábban érkezem Déva vára alá, így van időm átfutni az újságcikket, amelyet egykori tanítványa írt riportalanyomról, a 84 éves Czimbalmos Ferencről, a vulkáni szakközépiskola nyugalmazott történelemtanáráról. „Beethovent kétszáz éve hallgatja a világ, a koncerttermek a mai napig tömve vannak, amikor a műveit játsszák, a ti Modern Talkingotok már a jövő hónapban szavatosságát veszti” – hangoztak el egyik óra végeztével a szavak, amelyekre harminc év múltán is kristálytisztán emlékszik a szerző. Vulkán – avagy Zsilyvajdejvulkán – a dél-erdélyi Zsil-völgyben fekvő, hanyatló bányaváros, ahol a kétezres években is él néhány százaléknyi magyar. Czimbalmos tanár úr ebben a környezetben hosszú évekig invitálta szombatonként, történelemóra után klasszikus zenei művek hallgatására a diákokat. A Modern Talking-os párhuzam meggyőzte a cikk íróját a részvételről, és életre szóló élményként írta le Friedrich Kreisler Szép rozmaringját.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!