Visszajöttek – avagy a balliberális elit visszatér

2019. október 30. 20:51

Gyurcsány és Bajnai embereinek megjelenése a városháza környékén, politikai tisztogatás, fojtogató káderhiány és grandiózus fővárosi médiatervek Kálmán Olgával – miközben már javában zajlik a 2010 előtti balliberális elit restaurációja, egyre többet tudunk meg arról, mit tervez a fővárossal és a kerületekkel az új vezetés.

2019. október 30. 20:51
null
Kereki Gergő

A hiúság a kedvenc bűnfajtám. Annyira elementáris. Az önszeretet. A természet narkotikuma.” Al Pacino szavait juttatja eszünkbe Az ördög ügyvédje című filmből az, ahogy a fővárosban aratott ellenzéki diadalt követően a Karácsony-stáb kulcsemberei arccal, névvel fecsegik ki győztes kampányuk titkait. Forrásaink szerint még az ellenzéki oldalon sem tetszik mindenkinek, ahogy többen „végigturnézzák” a balos sajtót. „Habony Árpádot mikor látjuk a Hír TV-ben kampánystratégiáról beszélni?” – teszi fel a kérdést egy ellenzéki elemző. „Régen nyertünk ekkorát, most mindenki hiú, mindenki magának akarja a sikert” – mondja, majd hozzáteszi: láthatóan sokan értik, mivel tudják az árfolyamukat feltornázni, hogyan érdemes pozicionálni, tanácsadói brandet építgetni. Emberünk ennek tudja be Gál J. Zoltán, Dorosz Dávid kampányfőnökök és Balogh Samu kabinetfőnök ATV-s szerepléseit, illetve a Momentumtól Karácsonyhoz igazoló* Róna Dániel elemző nyilatkozatait is.

„Habony Árpádot mikor látjuk a Hír TV-ben kampánystratégiáról beszélni?”

Mi mindenesetre hálásak vagyunk a fentieknek, ugyanis nyilatkozataik nyomán elindulva, jobboldali és ellenzéki politikusokat, elemzőket megkérdezve összeraktuk a nagy ellenzéki kirakóst. Mutatjuk, ki milyen szerepet töltött be Karácsony hatalomra jutásában, felfedjük, mire készül a balliberális politikai elit a fővárossal, és bemutatjuk, hogy áll az ellenzéki pozícióosztozkodás. Nem egész három hét telt el az ellenzék budapesti győzelme óta, de már most szemmel látható jelei mutatkoznak: a Gyurcsány–Bajnai-korszak megbízható káderei visszaszivárognak a főváros vérkeringésébe.

A 2010 előtti balliberális elit reaktiválása már Karácsony Gergely kampányában is tetten érhető volt. Az október 13-ai nagy győzelem után sorra „comingoutolnak” a főpolgármester kampányemberei. Kiderült, Karácsonynak két kampányfőnöke is volt: Dorosz Dávid és Gál J. Zoltán. Az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalatokat szerző, volt LMP-s, később párbeszédes Dorosz a Népszava szerint Karácsony egyik főpolgármester-helyettese lesz, a választási hadjáratban nyújtott szolgálatok tehát nem maradnak viszonzatlanul.

BALOS ÖSSZEJÖVETELEK GÁL J. LAKÁSÁBAN, ÉJSZAKAI VISZKIZÉSEK A SZEMLŐHEGYEN

A fiatal, angolul jól beszélő, a kampányba külföldi elemeket behozó Doroszhoz képest Gál J. már régi motoros a szakmában, sőt családi kapcsolatai révén befolyásos, sokat próbált háttérembernek számít a baloldalon. Apja, Gál Zoltán  MSZMP-s, majd MSZP-s politikus már a kilencvenes évek végén informális találkozókat szervezett a saját lakására a baloldal fajsúlyos figuráinak. Debreczeni József Gyurcsány Ferencről írt könyve szerint az összejövetelekre Gyurcsányt is meghívták, és rendszeres vendég volt az MSZP-s Baja Ferenc, a Nap-kelte-műsorvezető Aczél Endre, a Magyar Televízió 2004 és 2008 közti elnöke, Rudi Zoltán és a még liberális Magyar Hírlap főszerkesztője, Szombathy Pál is. „Az idősebb Gál Zoltán mellett a kicsi is bejár időnként, én ott ismerem meg, ott találkozunk először” – emlékszik vissza Gyurcsány Debreczeninek. Gál J. később Medgyessy Péter kampánycsapatának tagja lett, így rendszeresen ott volt a Köztársaság téri MSZP-székházban folytatott megbeszéléseken, ahol szakmai kapcsolatba került a kampányt ténylegesen irányító Gyurcsánnyal és Ron Werberrel. Gál J. a Szemlőhegyen, Gyurcsány lakásán folytatott, esti viszkizésbe torkolló politikai megbeszéléseken is részt vett – idézi fel a közíró.

„A Gyurcsány–Bajnai-korszak megbízható káderei visszaszivárognak a főváros vérkeringésébe”

Gál J. Zoltánnak abban is szerepe volt, hogy segített rávenni az MSZP-elnök Kovács Lászlót, forduljon szembe az Orbán–Năstase-paktummal, amit a sokat idézett, huszonhárommillió román munkavállalóval való riogatás követett a szocialisták kommunikációjában. Gál J. ott volt Gyurcsány Ferenc 2004-es, MSZP-n belüli miniszterelnök-jelölti kampányában is, amelynek végén Gyurcsány Kiss Pétert jócskán legyőzve lett kormányfő. Gál J. így nyilatkozik a történtekről Debreczeninek: „Ez egy nagyon rövid, de minden addiginál intenzívebb és profibb belső kampány volt, amit ott csináltunk. Büszkébb vagyok rá, mint 2002-re. Gyurcsány elé oda tudtuk tenni, hogy édesapa, itt jártál, ebben a megyében ezek a te embereid, ennyien támogatnak.

A közös munka végül oda vezetett, hogy Gál J. 2006-ra a már miniszterelnök Gyurcsány legszűkebb stábjának tagja lett, így Keszthelyi András és Szigetvári Viktor mellett a kormányfő bizalmi embere volt. Nem véletlen, hogy amikor a kabinetfőnök Gál J. 2008-ban családi okokra hivatkozva a felmentését kérte, Gyurcsány így búcsúzott tőle a blogján: „Zolihoz nagyon régi, mély barátság és – hozzáteszem – politikai szövetség fűz. Egyik sem változik.

FOTÓ: MTI / SOÓS LAJOS
FOTÓ: MTI / SOÓS LAJOS

„GÁL J. ZOLINAK KULCSSZEREPE VOLT A GYŐZELEMBEN”

Nem véletlenül foglalkoztunk ennyit Gál J. Zoltán múltjával. A beszámolók szerint hatalmas munkát végzett a kampányban, ő volt a stratéga, ő irányította a kommunikációt, s hozzá kötik az egész stáb és Karácsony feltüzelését is. „Ő tanította meg a csapatot arra, hogy bele kell halni a kampányba, utcáról utcára, házról házra kell járni, ki kell menni a terepre – magyarázza egyik hírszerzőnk. – Mindig azt hajtogatta, hogy a kampány nem a tévéstúdiókban fog eldőlni, hanem az utcán.

Bár Gál J.-t szoros kapcsolat fűzi Gyurcsányhoz, lapunk másik informátora szerint „őt nem Gyurcsány küldte beépített emberként Karácsony kampánystábjába”. Mint kifejtette, a baloldalon látják, hogy a Fideszben az a narratíva kezd kialakulni, miszerint Gyurcsány emberei fognak minden erős pozíciót elfoglalni Budapesten. „De mitől lenne Gál J. Gyurcsány embere?” – értetlenkedik. Állítása szerint a politikus az ügy iránti elkötelezettségből kereste meg Karácsonyt. „Ha a főpolgármester nem bízna benne, bizonyosan nem lett volna az egyik kampányfőnöke” – érvel a szakember. Azt is megjegyezi, hogy ilyen erővel Karácsony is Gyurcsány embere, hiszen a 2006-ban alakult MSZP–SZDSZ-kormány koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárának, Horn Gábornak volt a tanácsadója. Most viszont változott a felállás, hiszen a volt SZDSZ-es Horn kuratóriumi elnökségével működő Republikon Intézet segítette Karácsony kampányát. Ez az együttműködés bizonyosan nem fog megszakadni, a főpolgármester és az önkormányzat is számíthat Hornék munkájára.

„Gál J. Zoltán már régi, sokat próbált háttérember a baloldalon”

Részt vett a kampányban a Párbeszéd kommunikációs igazgatójaként Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője, valamint Batiz András is, aki kommunikációs tréningeket tartott Karácsonynak. Batiz évekig az RTL Klub műsorvezetője volt, majd 2004-ben a Gyurcsány-kormány szóvivője lett.

TÖBB SZÁZMILLIÓS KÖLTSÉGVETÉSBŐL KAMPÁNYOLT A KARÁCSONY-STÁB
Számítások szerint csak Budapestre koncentrálva több mint 200 millió forintot költhetett az ellenzék a kampányra. Sokatmondó, hogy a  K-Monitor adatai szerint az ellenzék jóval többet költött a Facebookon, mint a kormánypárt. A szervezet szerint az ellenzékhez köthető költések a közösségi médiában kiteszik a 150 millió forintot, ami 20 millióval több, mint amennyit a jobboldal invesztált a facebookos kampányba. Az új főpolgármester sem fukarkodott, amikor Facebook-költésekről volt szó: március óta csaknem 30 millió forintot szánt hirdetésekre, a harmadát, 10 millió forintot pedig a választás előtti napokban költötte el közösségi oldalán. Az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandaoldal indulása óta több mint 50 millió forintot költött a Facebookon, aligha van budapesti lakos, aki ne találkozott volna a közösségi médiában az oldal „híreivel”. A portál felelős kiadója a budapesti Dohány utcában bejegyzett Oraculum 2020 Kft. A cég tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, aki a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. A Magyar Nemzet szerint a Páva családdal a Gyurcsány–Bajnai-kormányok igen bőkezűek voltak. Ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. Egyik cége, a Medich-Technik Bt. csaknem 5 millió forintot kapott szaktanácsadói tevékenységéért 2008-ban.

DEMSZKY ÉS BAJNAI RÖGTÖN BECSEKKOLT KARÁCSONYNÁL

Ha a 2010 előtti arcokból nem lett volna elég, Demszky Gábor már a választás másnapján tanácsokkal rukkolt elő a Klubrádió egyik adásában. Budapest volt főpolgármestere szerint Karácsony első intézkedéseinek egyikeként nemzetközi pénzintézetekhez kellene fordulnia hitelért. „Újra kapcsolatot kell kialakítani a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, illetve meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson, európai uniós forrásokat, nemzetközi segítséget kérve partnerszervezetektől” – szögezte le Demszky. A volt főpolgármester ebben látja a kormány megkerülésének az útját. Azt is elárulta, már egy ideje bízott az ellenzék budapesti győzelmében, és előkészület gyanánt váltott néhány szót a budapesti ügyekről a balliberálisok egyik európai vezérével, Frans Timmermansszal is.

Karácsony sem maradt adós, már a hivatali átadás-átvételt követő első sajtótájékoztatóján bejelentette: kezdeményezi Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgárrá avatását. Súgónk szerint Demszky kitüntetése egyértelmű üzenet Karácsony részéről a budapesti liberális szavazóknak. Tarlós Istvánra ebben a képletben azért van szükség, mert kizárólag Demszky kitüntetése nehezen lenne vállalható Karácsony számára, így viszont azt lehet kommunikálni, hogy a Budapestet a rendszerváltozás óta eddig irányító mindkét főpolgármestert kitüntetik, ez a húzás tehát nehezebben támadható jobboldalról, mint ha csak Demszkyt emelné fel Karácsony. A jobboldali válasz azonban így sem maradt el, Orbán Viktor a Kossuth Rádióban megüzente: megalázónak tartja, hogy Demszky Gáborral közösen akarják kitüntetni Tarlós Istvánt. A miniszterelnök nem érti, hogy lehet a Demszky-korszakot Tarlóséval egy lapon említeni. A tények kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a főváros a Demszky-éra utolsó évében, 2009-ben 250 milliárdos mínuszban volt, most viszont 78 milliárd forintos fejlesztési hitellel, tehát működési hitel nélkül kerül Karácsony Gergelyhez, ráadásul a BKV 2010-es, 180 milliárdos adósságához képest a közlekedési vállalat most hitel nélkül gazdálkodik, szerény nyereséggel.

„A »pénzes emberek« fejenként tízmillió forint körüli összegeket toltak bele a Karácsony-kampányba”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!