A hazai ágazat stabilnak és versenyképesnek számít, a termelés színvonala a beruházásoknak köszönhetően folyamatosan javul, kiszámíthatóságról mégsem beszélhetünk. A legnagyobb kockázatot a madárinfluenza jelenti. A tavaly ősszel néhány hónap alatt tapasztalt 20-25 százalékos drágulás is a gyorsan terjedő és könnyen fertőző vírus számlájára írható. Noha Magyarországon elsősorban a víziszárnyasok, a kacsák és libák között terjedt a vírus, Szlovákiában több százezer, Lengyelországban pedig több millió tojótyúkot kellett leölni miatta.
A madárinfluenza okozta piaci sokkot jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban, ahol a H5N1 vírusvariáns hónapok óta tartó – már más haszonállatokat is érintő – terjedése súlyos tojáshiányt okozott, az árak rövid idő alatt megduplázódtak, és közben a kereslet is nőtt. Egyes éttermekben a tojásos ételek vagy felárasak lettek, vagy egyszerűen lekerültek az étlapról. A tojás ára az őszi elnökválasztási kampányban is téma volt, Donald Trump a fogyasztói árak emelkedésének megfékezését ígérte, ám ez nem valósult meg a katasztrofális járványhelyzet miatt. Az amerikai üzletekben rendszeres a tojáshiány, a vírus terjedését egyelőre lehetetlen fékezni.
Az USA-ban az állatok vakcinázásával kapcsolatosan is vita folyik. A szakemberek véleménye megoszlik, mivel a nem megfelelő védőoltás a vírus mutációjához vezethet, fokozva az emberek között is terjedni képes variáns megjelenésétől való félelmet.
A tojáshiány miatt megnőtt az élelmiszerrel összefüggő bűncselekmények száma, mint a lopás és a csempészet. Az Egyesült Államok egyelőre importból pótolja a hiányzó mennyiséget, elsősorban Törökországból és Kanadából. Azonban az egyes élelmiszerekre, köztük a baromfitermékekre bevezetett 25 százalékos vám a kanadai import jelentős visszaeséséhez vezethet.
A válság ráadásul akkor ütötte fel a fejét, amikor a kereslet érdemben nőne, mivel az egészséges étrendi ajánlásoknak egyre inkább része a tojás. Korábban a Mandiner is beszámolt róla, hogy a növényi alapú fehérjeforrásokból készült élelmiszerek iránti kereslet számottevően csökkent, és a hagyományos fehérjeforrásokat, a húsféléket és a tojást újra nagyobb mértékben igénylik a fogyasztók.