Idén sem lesz olcsó: így drágulnak a fagylaltok

2025. március 24. 05:46

A végtelenségig nem lehet emelni a fagyik gombóconkénti árát, a szakemberek úgy számolnak, hogy aki tavaly is fagyizott, idén is fog.

2025. március 24. 05:46
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Bár jelenleg még csípős, télies az időjárás és 2025-ben csak pár nap tavaszt kaptunk, nem sokára indul az idei fagyiszezon, a bátrabb cukrászdák pedig már bele is kezdtek a fagylalt árusításába. Budapesten és a Balaton környékén az első tavaszi napsugarakra reagálva több neves fagylaltozó is bejelentette: megindítják a szezont és várják a vendégeket. Az árakat meglátva azonban sok helyen azt tapasztalni, hogy egy gombóc átlagos nagyságú, 4-5 dkg fagyi már könnyen 600 forintnál is drágább. Az árfelhajtó tényezők több okra vezethetők vissza: egyfelől a tejpiac, mind a termelői, mind a kereskedői szinten nagy mértékben kitett az energiaáraknak, valamint a csomagolóanyagok körében történt jelentős áremelkedésnek. 

A drágulást a Központi Statisztikai Hivatal számai is alátámasztják, hiszen egy év alatt a tejé 25, a csokoládé és a kakaóé 12,9, míg a tejtermékeké 9,1 százalékkal emelkedtek. 

„A hazai tejtermelés az uniós termelés 1-1,5 százalékát adja. Mivel a megtermelt nyerstej mintegy 12-15 százalékát exportáljuk, miközben sajt, vaj és joghurt tekintetében jelentős az importunk, rendkívül kitettek vagyunk az európai, illetve globális piacnak” – írta egy korábbi cikkünkhöz a Tej Terméktanács. 

Ezt is ajánljuk a témában

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke lapunknak elárulta, hogy még nagyon a szezon legelején vagyunk és a cukrászdák még most alakítják ki az idei áraikat. Mint mondta, aki már tavaly is viszonylag magas áron adta a fagylaltot, ott lehet idén nem is lesz emelés, vagy csak minimális, hiszen a fogyasztóra a végtelenségig nem lehet átterhelni a költségeket. 

Valószínűleg lesz egy kis felzárkózás, aki tavaly még 500 forint körül adta a gombócot, az idén 10 százalékos emelést hajthat végre, tavaly is nagyjából ekkora volt a drágulás üteme”

– fejtette ki. 

Arra a kérdésünkre, miszerint ezt a mértékű emelést a fogyasztók benyelik-e vagy várható forgalomcsökkenés a szektorban, Erdélyi Balázs kiemelte, nem számolnak drasztikus forgalomcsökkenéssel, inkább a kosárérték az, ami változni fog. 

A szakember szerint viszonylag jól átment a vásárlóknak az emelkedés mértéke és miértje, elfogadottá válik a cukrászdákban, hogy egy sütemény már nem egy párszáz forintos tétel és ahogy vége van annak az időszaknak is, mikor egy gombóc fagyi 200 forint volt. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a vásárlók a boltok polcain is látják, hogy emelkedtek az árak és annyiba kerül a tejföl, mint pár éve maga a tej. 

Arra a kérdésre, hogy a március elején Győr-Moson-Sopron vármegyében kipattant száj- és körömfájás járvány befolyásolja-e a jövőben a tejárakat, ezáltal a fagylaltárakat, Erdélyi Balázs elmondta, nagyon bízik abban, hogy sikerül megfékezni a vírust és nem fogja ez tovább emelni az előállítási költségeket. 

A tejtermékek ára egyébként is az elmúlt egy-két évben már így is megduplázódott”

– jegyezte meg. 

A szakember szerint probléma még a csokoládé árának drasztikus emelkedése, hiszen olyan magas mostanra a bekerülési ár, hogy az lassan a pisztácia fagylaltéval vetekszik. 

Nem véletlen van egyre több olyan fagylaltozó és cukrászda, ahol a prémium kategóriás fagyikat külön áron adják. Ugyanakkor a többség még egységáron adja az összes fajtát”

– tette hozzá Erdélyi Balázs.

Bár mostanra már a két évvel ezelőttihez képest mérséklődtek az energiaárak, a cukrásztestület szakmai vezetője szerint nem valószínű, hogy emiatt csökkenni fognak az árak, ugyanakkor hozzátette, a cukrászdák óvatosan nyúlnak az árakhoz. „Nem lehet az egekbe rakni az árakat, mert fontos számunkra, hogy a vendég jöjjön, ki tudjuk őket szolgálni, friss termékekről beszélünk, fontos, hogy folyamatosan vigyék ezeket”  – jegyezte meg, majd hozzátette az 1000 forintos fagyi zsákutcát jelentene, hiszen annyiért már nem vennék meg a vásárlók. 

Nyitókép: Mandiner-grafika

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2025. március 24. 11:25
Tavaly rászoktunk tesztelni a multik jégkrémkínálatát,vannak köztük kíváló minőségűek is,igaz nem nagy számmal. Tölcsér megvesz,hűtőben a fagyi...OSZT JÓNAPOT.Belőlünk nem fognak megélni a fagyizók,ha nekik jó így, akkor nekem is! Utóirat: a silány minőségű,és ízű fagylalt a fagyizóban épp olyan drága,mint a finom jó minőségű fagyi.......🙄
2025. március 24. 08:59 Szerkesztve
Es a langos? Tenyleg ezek mind alapveto elelmiszerek. Az elet szukseglet alapjai. Meg szezon sincs de ez a fontos a fagyi es a langos. Ugyan az a proli sör es virsli. Szafaladet nektek mind. Az a problemam, hogy maradt egy vodor mesz U.I. "Remelem ez egy fizetett cikk....."
patikus
2025. március 24. 08:38
Fidesznél már nyalni se lehet ingyen.
barkov08
2025. március 24. 08:28
Árstoppos gombócok when?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!