Közeleg a nyár, óvatosan az „albán” fagylalttal

2025. május 28. 08:04

A szakember szerint minden esetben a minőséget kell választani.

2025. május 28. 08:04
null

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy az infláció, alapanyagárak, munkaerőhiány, túlzott bürokrácia, magas működési költségek mind-mind komoly nehézségeket jelentenek a hazai cukrászoknak, de 

a minőségi alapanyagokból készült, friss, korrekt cukrászsütemény nem lehet luxus a vásárlóknak:

ő az emelkedő árak, az időjárási kihívások és az albán fagylaltok térhódítása közepette is hisz a kézműves minőség erejében.

Erdélyi a fagyikról szólva elmondta: „Nagyon nagy a szórás az árak és egyébként a minőség tekintetében is. Vannak olyan cukrászdák és fagylaltozók, akik inkább olcsóbban adják a fagylaltot, akár tavalyi áron is, csak jobban fogyjon és hogy inkább őket válassza a vendég. Az árak valahol 550 forinttól indulnak és 850 forintos gombócárral is találkoztam. 

Ha 500 forint alatt kínálják, akkor már lehet gyanakodni, 

de sajnos már olyan közel van az „albán” ár is a minőségi fagylalt árakhoz, hogy ezek alapján nem lehet kiszűrni. A nagyon élénk, rikító színek, a sokszor díszítés nélkül feltornyozott fagylalthalmok és a hatalmas adagok, mind legyenek elrettentő jelek. 

Ezekben a fagylaltokban a legtöbb esetben alig vannak beltartalmi értékek, viszont adalékanyagookból és festékekből van bőven.”

Hangsúlyozza: „Én bízom benne, hogy az igényes fagylalt fogyasztók már rájöttek arra, hogy a kevesebb néha (mindig) több és nem vásárolnak egészségre ártalmas silány terméket. Mindig a vevő dönt, mégpedig a pénztárcájával. Szerintem 

nincs már akkora árbeli különbség egy minőségi magyar fagylalt és egy albán fagylaltnak látszó tárgy között, hogy megérje a kockázatot. 

Garantálhatom, hogy akik ezeket a fagylaltokat megkóstolják, azok soha többet nem mennek az albánfagyi közelébe!”

Nyitókép: Shutterstock

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2025. május 28. 19:19
Be nem teszem a lábam se albán pékségbe, se albán fagyizóba. Bár ez utóbbiakat nehezebb felismerni, a pékséget már hátszélben is egy kilométerről, szagról. Megjegyzem, jártam már úgy állítólagos magyar cukrászdával, (mivel ez nem a reklám helye, csak annyit árulok el, hogy a neve hasonlít egy paprikafélére), hogy hű nőmmel betértünk egy fagyira hozzájuk. No, a fagylalt annyira szar volt, hogy hazaérvén bedobtam a konyhai mosogatóba, hadd olvadjon el és távozzon a lefolyón. Ez valamikor fél egy tájban volt - délután ötkor még ott mosolygott a másfél gombóc, pedig nyár volt. Hogy miből készülhetett, azt nem tudom, de biztosan nem valami hőre lágyuló műanyagból, mert akkor szépen lefolyt volna, ahogy az kell. Azóta nem teszem be a lábam ezekhez sem.
nemecsek-3
2025. május 28. 15:01
Megint egy hülye cikk.
astra04
2025. május 28. 13:47
5-600 ft azért egy gombócért irreális, horror.
contractor-2
2025. május 28. 12:34
Majd megveszem a horvát Ledo-t a Tesco-ban, oszt jónapot. Azt legalább ismerem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!