Napok óta 400 forint fölött az euró, megrendült a bizalom a magyar fizetőeszközben?

2024. október 27. 19:48

Tartósan velünk maradhat a 400 forint feletti euró-árfolyam, amely részben a piaci bizalmatlanságra, részben az MNB kamatcsökkentési ciklusának megszakítására, így a viszonylag magas alapkamatra vezethető vissza.

2024. október 27. 19:48
forint

Nyitókép: Manuel Augusto Moreno/Getty Images

Tartósan átlépte az euró árfolyama a héten a lélektaninak számító 400 forintos szintet. A forintgyengülés annak ellenére következett be, hogy a fizetési mérleg továbbra is erős többletet mutat és a Magyar Nemzeti Bank is az árfolyam-stabilitást hangsúlyozza. 

A forint stabilitását 2022 vége óta az garantálta, hogy az euró árfolyama nem lépte túl a 400 forintos szintet, legfeljebb csak egy-egy napra. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor már az árfolyam közeledett a lélektani szinthez, az elmúlt hetek bizonytalankodása után a forint hétzárása technikailag nem sok jót vetít előre

– hangsúlyozta a Mandiner kérdésére Fellegi Tamás Péter makrogazdasági elemző. Tartós fizetési mérlegtöbblet mellett a valuta csak akkor gyengül, ha valamilyen okból olyan erős az euró kereslete, vagy a forint kínálata, ami meghaladja a mérlegtöbblet hatását. Ez a gyakorlatban két esetben következhet be:

  • ha a belföldiek külföldi utazásai, költései rendkívül nagy mértékben megnőnek,
  • vagy ha a bizalom hiánya miatt a megtakarításokat tömegesen euróra váltják.

Az első eset nem túl valószínű, miután a turizmus meglehetősen jól teljesített. 

A bizalmatlanság lehetett inkább hatással a forint árfolyamára. 

A 400-as szintnek komoly lélektani hatása lehet: sokan gondolhatták úgy, hogy ha ezt még egyszer meglátják, nem kockáztatnak tovább, átállnak a stabil euróra, pláne úgy, hogy már a kockázatmentesen elérhető forintkamatok-, és hozamok is visszaestek a tavalyi szintekhez képest – magyarázta ki a szakértő..

Ezt is ajánljuk a témában

Itt a 16 pontos turisztikai akcióterv, ami nem csak a borravalóról szól

Maximálják a szervizdíjat, így az elegánsabb, ilyen külön díjat felszámoló éttermekben is újraéledhet a borravaló intézménye. A Nemzetbiztonsági Minisztérium minapi bejelentésének ez csak az egyik eleme. Mutatjuk a turizmust, a rendezvényeket és a vendéglátóhelyeket érintő új NGM-es javaslatcsomag lényegét.

Döntő tényező lehet a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésének magyarázata. Nem okozott nagy meglepetést, hogy a jegybank nem csökkentette a kamatot, a piac is erre számított. 

Az MNB ugyanakkor azt kommunikálta, hogy tartósan is fennmaradhat a jelenlegi 6,5 százalékos szint, amely mind az inflációhoz, mind az eurózóna alapkamatához képest magas. Ez pedig már megriaszthatta a piacot 

– emelte ki Fellegi. A kamatcsökkentési ciklus elakadásának egyetlen érdemi oka pedig pont a forint gyengélkedése lehet. A gyengülést kiváltó hatások, vagyis a pénzpiaci helyzet rosszabb, mint amire a jegybank korábban számított, amit maga az árfolyamalakulás is jól mutat. Hozzátette: Minél tovább marad 400 forint fölött az euró árfolyama, annál kevésbé számíthatunk rá, hogy tartósan visszatér az alá, így két év után megvalósulhat a 400-as bázisból való kitörés.

Ezt is ajánljuk a témában

Decemberben jöhet újra kamatcsökkentés

Ugyan a jegybanki inflációs cél teljesült szeptemberben, ám a külső gazdasági helyzet romlása, a forint gyengülése és a Fed kamatcsökkentési kilátásai miatt október 22-én elmaradt a kamatvágás. Novemberben sem valószínű az irányadó kamat mérséklése, azonban decemberben 25 bázispontos csökkentés lehet, míg 2025 végére a jegybanki alapkamat várhatóan 5 százalék körüli szintre süllyedhet – értékeli a Monetáris Tanács friss döntését a Makronóm Intézet elemzője.

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira004
2024. október 27. 23:18 Szerkesztve
Kutya ugat a karaván halad . Hír lejárató bizalmatlanságot keltő uszító . Kamat nem ugrál , azt jelenti a gazdaság stabil. Fos kavar.
sentimental
2024. október 27. 22:53 Szerkesztve
Csak mert ha jogállam lenne valamennyire, és nem fasizmus, simán meg tudnám támadni a magyar bíróságon azt ,hogy valaki odaállhat a penni mellé ,mint az elmebetegek a rossz kolbászukkal, vagy mint a koldusok, és kizárólagosan árulhat cigarettát, meg ilyenek, mert csak...
sexykitty-5000127
2024. október 27. 22:39
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­k­e­­­l­d­­­ ­a­ ­s­­­z­e­­x­i­­ ­­­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
sentimental
2024. október 27. 22:36
Hmm.. Milliós átlagfizetés aligha... utóbbi maximum...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!