Decemberben jöhet újra kamatcsökkentés

2024. október 22. 15:57

Ugyan a jegybanki inflációs cél teljesült szeptemberben, ám a külső gazdasági helyzet romlása, a forint gyengülése és a Fed kamatcsökkentési kilátásai miatt október 22-én elmaradt a kamatvágás. Novemberben sem valószínű az irányadó kamat mérséklése, azonban decemberben 25 bázispontos csökkentés lehet.

2024. október 22. 15:57

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Nem okozott meglepetést a jegybank Monetáris Tanácsának október 22-i döntése a kamatok tartásáról; és bár novemberben sem várható kamatcsökkentés, decemberben már nem zárható ki egy újabb, 25 bázispontos kamatvágás. Mégis, az euróval szemben 400 forint alá erősödött a magyar fizetőeszköz a kedd délutáni kereskedésben. 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az elmúlt időszakban többször is jelezte, hogy októberben ismét szünetet tarthat a jegybank a kamatcsökkentési ciklusban, de az MNB által a kamatvágás feltételeként meghatározott tényezők, illetve az elmúlt időszak jegybanki gyakorlata is ebbe az irányba mutatott. 

Decemberben tetőzhet az infláció 

Inflációs fronton a nemzeti bank viszonylag kedvező helyzetben van, ugyanis szeptemberben az áremelkedési ütem elérte a jegybanki célt.  

Habár a bázishatások nyomán a következő hónapokban kismértékű gyorsulás várható az áremelkedési ütemben, ennek mértéke nem lesz jelentős: decemberben 4,5 százalék környékén tetőzhet a mutató, hogy aztán ismét lassuljon, és 2025 nyarára érje el ismét a 3 százalékos szintet.  

Vagyis az inflációs folyamatok alapvetően most is lehetővé tették volna az alapkamat mérséklését. 

Kedvezőtlen a külpiaci hangulat  

A külső gazdasági környezet, a pénzpiaci hangulat ellenben kedvezőtlenül változott szeptember óta. Az USA-ból érkező makroadatok nyomán a Feddel kapcsolatos kamatvárakozások felfelé tolódtak, miközben az EKB, leginkább a vártnál gyengébb gazdasági aktivitás nyomán, októberben ismét kamatot csökkentett. De a pénzpiaci helyzetet, a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát a közel-keleti konfliktus kiéleződése is rontotta, amely negatívan érintette a feltörekvő piaci devizákat. Ezen két tényező pedig együttesen a forintot az elmúlt hetekben a lélektani 400-as szint fölé gyengítette az euró ellenében. (Igaz, az utóbbi órákban – ahogy említettük – sikerült némi erősödés: kedden kora délután 400 forint alá csúszott az euró–forint árfolyam – a szerk.

A kockázatok kapcsán a jegybank korábban többször hangsúlyozta, hogy kiemelten figyeli hazánk nemzetközi kockázati megítélését, annak romlása – a külső környezetből adódó tényezők nyomán – tehát most is, júliushoz hasonlóan, a kamatvágás elhalasztását eredményezte. 

Mi várható a következő hónapokban? 

Előretekintve arra számítunk, hogy novemberben sem nyílik tér az irányadó ráta mérséklésére. Habár várakozásaink szerint a Fed a hónap elején tovább csökkenti az alapkamatot, a piacok inkább az amerikai elnökválasztás eredményére reagálhatnak majd.  

Az amerikai elnökválasztás során bármelyik fél győzelme nagyobb pénzpiaci kilengéseket okozhat, és ez ismét óvatosságra, illetve a kamatok tartására ösztönözheti a Monetáris Tanácsot.  

Az idei utolsó ülés kapcsán nem számítunk ilyen tényezőre, így pedig decemberben ismét 25 bázispontos kamatvágás jöhet. Alapesetben arra számítunk, hogy jövőre is körültekintő maradhat az MNB. A Fed esetében is csak lassabb ütemű kamatcsökkentési ciklus következhet, ami a feltörekvő piacokon is korlátozza a monetáris politika mozgásterét. Ezt is figyelembe véve arra számítunk, hogy jövő év végéig 5 százalék közelébe mérséklődhet a jegybanki alapkamat. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Purger Tamás

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 22. 16:52
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­­­k­­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­s­z­e­­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Párhuzamos különvélemény
2024. október 22. 16:10
Nehogy beleírják ám a cikkbe, hogy az a tartott kamatszint a 6,5%. www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-tanacs/kozlemenyek/2024/kozlemeny-a-monetaris-tanacs-2024-oktober-22-i-uleserol
herden100
2024. október 22. 16:01
Hajrá
Mandiner444hu
2024. október 22. 15:59
Nem baj és legyen tánc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!